Streama din egen öl – 6 maskiner för hemmabryggning

Kaffemaskinsföretaget Keurig har som mål att tillverka världens första ölkapselmaskin. Café har listat sex bryggmaskiner för hemmet som finns redan i dag.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-01-14 10:15  |  Lästid: 3 minuter
ol

Den 6 januari offentliggjordes kaffemaskinsföretaget Keurigs samarbete med den belgiska öljätten Anheuser-Busch InBev för en ny gemensam satsning på hemmagjord öl. Enligt företagen ska de släppa en produkt som ska kunna ge dig öl och drinkar med bara ett knapptryck.

Keurig har tidigare försökt lansera sin egen kolsyremaskin Keurigs Kold som aldrig riktigt blev en hit. Produktionen av den nya ölmaskinen ska bygga på konstruktionen av Keurigs Kold kombinerat med Budweisers brygg- och paketeringsteknik.

Anledningen till att satsningen misslyckades tros ha berott på priset och maskinens ljudnivå när den väl användes. Den nya satsningen ska däremot inte vara ännu en hemmabryggningsmaskin utan Keurig menar att de fortfarande vill göra det på sitt sätt.

En maskin där du endast ska behöva stoppa in en kapsel, trycka på en knapp som bistår dig med en dryck i handen. Som en nespressomaskin, alltså.

I och med att Budweiser är en av parterna kan det innebära hemma-versioner av ölsorter som Corona och Budweiser.

Keurigs Kold den tidigare satsningen som nu ska stå som inspiration för företagets nya maskin.

Keurigs Kold den tidigare satsningen som nu ska stå som inspiration för företagets nya maskin.

Utöver Keurig och BUDs samarbete har marknaden för hemmabryggning ökat och allt fler produkter dyker upp på marknaden. Allt från enklare nybörjarmaskiner till ölnördens våta dröm.

Pico_Tasting-room_low-res_4W7A8152-620x437

PicoBrew är en skapelse av Jim Mitchell, Avi Geiger, and Bill Mitchell. Bill Mitchell är känd sedan tidigare som en av personerna bakom Windows CE, operativsystemet från Microsoft. Enligt Mitchell är tanken med PicoBrew att den ska fungera som en 3-D-skrivare för öl. Själva tillverkningen består av tre steg: brygg ditt PicoPak (deras egna ölsatser), jäs och sist kolsyra.

Prislapp: 7 500 kronor.

Sodastream-UK-Release-Date-Price-Beer-Accessory-Pint-of-Beer-Lager-Brew-Bar-Kit-677545

Sodastream förknippas nog främst med kolsyrat vatten men redan 2016 lanserade de sin Beer Bar by Sodastream. Företaget har som plan att expandera distributionen av maskinen under 2017 till andra delar av Europa. Dock inte Sverige då det gäller andra regler här, enligt företaget självt.

Prislapp: 1 000 kronor.

automated-home-brewing-machine-1

Brewie är en helautomatisk ölmaskin med pekskärm och wi-fi. En maskin som enligt företaget ska vara nästa steg i modern bryggkonst. Hur pass modern och häftig denna datorchassi-liknande ölmaskin faktiskt är i verkligheten är svårt att säga. Vad som däremot går att säga är att flera röster inom den amerikanska bryggvärlden varit av åsikten att maskinen helt enkelt är för dyr för sitt syfte. Samt att företaget sedan lansering fått kritik för sena leveranser med upp till sex månader.

Prislapp: 18 440 kronor för en europeisk version.

Beer-Machine

The Beer Machine 2000 beskrivs som en bra nybörjarmaskin. Själva tillverkningen görs med speciella ölmixar. Trots sin ödmjuka storlek innehåller den lilla maskinen allt du behöver för att kunna jäsa och kolsyra.

Prislapp: 800 kronor.

9972_1__1

Du kanske precis har sett om Breaking Bad en andra gång och kände hur avundsjuk du var på Gale Boettichers egentillverkade kaffebryggare. Då är kanske Synergys Pro Pilot rätt produkt för dig.

Prislapp: 29 778 kronor för 56 litersversionen.

VessiEnviroment_yejckr

Sist men inte minst från världens största tillverkare av vitvaror, Whirlpools Vessi FermenterDen må se ut som vattentanken i dina föräldrars källare men ska enligt utsago hjälpa dig tillverka god hemmagjord öl. Bland annat genom att automatiskt sköta temperaturen och tryck under jäsningen åt dig.

Prislapp: 17 000 kronor.

Fotnot: Innan du beställer en ölmaskin till dig själv, ha i åtanke att svenska regler är något restriktivare än andra länder när det kommer till hemtillverkning. Se till att kolla upp att just den produkt du är intresserad av är tillåten i Sverige. Om inte får du tills vidare nöja dig att fortsätta göra din egen öl för hand.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar