Annons

Studie: Folk som tar många selfies tror att de är snyggare än vad de är

Selfies gör att vi ser mindre attraktiva och trevliga ut, men mer narcissistiska.

Joel Linde
Studie: Folk som tar många selfies tror att de är snyggare än vad de är

Att ”selfie” på några år har blivit ett självklart ord, även i det svenska språket, tyder ju på att det är något vi använder mycket. Inte bara ordet alltså, utan själva företeelsen. Och om du tillhör den ganska stora skara människor som gillar att ta selfies tyder det på att du sannolikt överskattar ditt eget utseende, visar en ny studie från Torontos universitet som Telegraph rapporterade om.

Annons

Så här gick studien till.

Gilla Cafe.se på Facebook

• 198 studenter deltog i studien, varav 100 av dem sa sig ta många selfies. Varje deltagare fick ta en selfie och även fotograferas av någon annan för att få totalt två bilder av sig själv.

• Deltagarna fick sedan ranka sina egna bilder utifrån hur snygga de trodde att deras vänner skulle tycka att de var, om bilderna delades på sociala medier.

• Bilderna rankades även av 178 utomstående personer utifrån hur attraktiva, trevliga och narcissistiska deltagarna såg ut på respektive bilder.

Så hur gick det då?

• Alla deltagare trodde att de skulle uppfattas som mer attraktiva och trevliga än vad de faktiskt gjorde.

• De som tog många selfies överskattade sig själva mycket mer än de som inte gjorde det. De tyckte också att de var mycket snyggare på sina selfies än på bilder som andra tog av dem.

• De som tog många selfies bedömdes också se mer narcissistiska ut.

• Bilderna som andra hade tagit ansågs göra att personen såg mer attraktiv och trevlig ut än på en selfie.

Studien leddes av Daniel Re på Torontos universitets psykologiavdelning, och publicerades i tidskriften Social Psychological and Personality Science.

Bild på startsidan: Shutterstock

Annons

Dela (549)
Tweeta

Annons


Laddar