Hoppa till innehåll

Sumpa inte sommarsemestern – har du koll på de nya passreglerna?

Olle Arnell

Från och med i fredags är reglerna skärpta kring att skaffa nytt pass.

Nu har de nya passreglerna börjat gälla. Anledningen är att stulna och borttappade pass blivit ett allt större problem de senaste åren. Passen säljs illegalt och det är svårt för myndigheterna att hålla koll på vilka pass som är giltiga och vilka som inte är det.

Den nya lagen syftar till att färre pass hamnar på avvägar och att missbruket ska minska. Det här gäller för svenska pass från och med i fredags:

  • En svensk medborgare kan som mest bli beviljad tre vanliga pass under en femårsperiod.
  • Vid behov kan provisoriska pass utfärdas för en enskild resa. De provisoriska passen är inte bara tidsbegränsade utan även geografiskt begränsade till det specifika land man tänkt resa till.
  • Om man ansöker om ett provisoriskt pass och har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt.
  • Giltighetstiden för pass till barn under tolv år sänks till tre år. Detta för att yngre barns utseende förändras snabbt. För barn över 12 år och vuxna kommer de vanliga passen, som tidigare att gälla i fem år.

År 2013 var 177 000 svenska pass, 195 000 danska, 44 000 finska, 140 000 norska och 477 000 tyska pass försvunna, stulna eller borttappade. För ytterligare frågor, kontakta polisen.

Mer om resor från Café!

Bli uppgraderad på planet – 7 tips som tar dig till business class

36 resehacks som ger dig en bättre och smidigare semester

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.