Bli uppgraderad på planet – 7 tips som tar dig till business class

Har du alltid velat flyga business class men inte haft råd? Samma här. Men med de här tipsen finns faktiskt chansen att få flyga lyxigt även för oss!

Olle Arnell | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2016-03-07 14:43  |  Lästid: 2 minuter
flyga-forsta-klass

Resesökmotorn Skyscanner som jämför priser på flyg, hotell och hyrbilar har satt ihop några tips på hur man lyckas bli uppgraderad på flygresan – utan att behöva betala något extra. Förutom interna high five-tips som att jobba på deras PR-avdelning tipsar de om saker som vi andra faktiskt kan prova.

Här är 7 tips som kan få dig uppgraderad på nästa flight:

1. Res under industrisemestern/helgdagar

Chanserna till en uppgradering är större om man flyger på dagar då affärsresenärerna är hemma och då de bättre platserna därmed står tomma.

2. Visa att du är en bra kund

Gå med i flygbolagens lojalitetsprogram - det är gratis! Även om det är den lägsta nivån, belönas du först av alla. Se till att ordna ett separat kort för varje flygbolag.

Läs även: 36 resehacks som ger dig en bättre och smidigare semester

3. Var tidigt ute

Ditt flyg har kanske bara en eller två uppgraderingsplatser tillgängliga så se till att maximera dina chanser genom att vara riktigt tidigt ute. Tipset fungerade för Skyscanners produktchef David Low: ”Min fru och jag anlände till flygplatsen i Glasgow en bra stund för tidigt men upptäckte också att vi inte behövde stå i kö till check-in. Damen i check-in upplyste oss om att de hade två platser över i första klass och då vi var de första på plats kunde vi få dem gratis, ett erbjudande vi glatt tog emot.”

4. Gambla – och boka resan sent

Att vara sent ute utan att reservera din plats kan också fungera. Om du har tur är flyget överbokat och då får du en plats i första klass. Att använda denna strategi kan dock bita dig i svansen i form av att du inte får någon plats alls på planet, så det kanske är värt att ha is i magen om du ändå ska ta en sista minuten, men inte lika lyckat om du vill vara garanterad att få en plats på planet.

5. Kolla dina mejl

Ibland mailar flygbolagen samma dag med erbjudanden om en mindre summa extra pengar för uppdatering till business class. Så håll koll på inkorgen dygnet innan avresa och var redo att hugga om tillfälle ges.

6. Klaga när flygbolaget tabbar sig

Om ditt flyg blir överbokat eller försenat så var snabbt framme och var bedrövad över det inträffade. Var inte otrevlig och för gnällig – då minskar lusten att hjälpa dig – men att påpeka att du blivit dåligt behandlad kan kompenseras med en uppgradering.

7. Klä upp dig och var behjälplig

Du behöver verkligen inte klä dig i finklänning eller frack, men lämna mysbyxorna hemma och se proper ut när du flyger. Detta tillsammans med att vara trevlig mot personal och medresenärer (till exempel gå med på att byta plats för att två andra ska få sitta bredvid varandra) kan framkalla extra välvilja hos flygpersonalen. En anställd på Skyscanner berättar att hon blev uppgraderad under ett flyg till Sydafrika tack vare ”prydligt yttre och ett leende”.

Vill du läsa de tips vi inte tog med – såsom "bli diplomat", "jobba på Skyscanners PR-avdelning" eller "bli överviktig" hittar du dem här.

Fler resetips från Café!

36 resehacks som ger dig en bättre och smidigare semester

10 tips – så packar du smartast inför semesterresan

Gilla oss gärna på Facebook!

[socializer-facebooklikeshare href="https://www.facebook.com/tidningencafe/" layout="standard" action="like" showfaces="false" share="false" width="320"]
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 12:42