Hoppa till innehåll

Sven Melander: ”Män som uppträder som jävla svin ÄR ju svin”

Joel Linde

Sven Melander är en av årets sommarvärdar i P1. Café tog ett snack med honom inför och frågade specifikt om varför folk älskar honom så mycket på Facebook. ”För att jag säger som det är”, svarade han.

Sommarvärdarna för 2017 har presenterats och en av de mest välrenommerade på listan är Sven Melander. En humorguru som etablerade sig rejält med Sällskapsresan 1980 och som på senare år har fått en enorm publik via sin Facebooksida.

En av hans mest uppmärksammade videor var när han gick hårt åt de som skickade hat på Zara Larsson, och han har även kritiserat män för diverse vidriga beteenden. Och det tänker han fortsätta med.

– Alltså killar som uppträder som några jävla svin, de är ju svin. Då kan man ju inte säga ”men å andra sidan…”. Den diskussionen kan vi ta sen, om varför de är svin, men konstatera att de är svin. De är några jävla idioter! Punkt. Sen kan vi diskutera det andra. Det är lite befriande, säger han till Café.

Varför har du så många följare, tror du?

– I grund och botten är jag ju känd för vissa, men sen tror jag att jag säger saker som de tycker är okej. De har svårt att sätta fingret på var jag egentligen står, och jag gör det lite oredigerat och lite fräckt. I vissa ögonblick är jag bara väldigt arg. Jag är väldigt definitiv. Det är inte å ena sidan, å andra sidan. Det är svart eller vitt och vissa förenklingar är ju väldigt bra.

Vad tycker du om politisk korrekthet?

– PK har blivit ett konstigt uttryck. Att vara PK, till exempel vad gäller kvinnors frigörelse eller feminism, det är ju alldeles utmärkt. Men det blir så konstigt när PK får stå för någon föraktligt, när det i själva verket är väldigt intelligenta åsikter. Det blir ett sätt för någon sorts politisk underdog eller alternativ agenda att hävda sig. Och så är det ju väldigt tråkig när människor står upp och säger ”ja jag är för kvinnan” och så vidare, och så vet man att han är en jävla skitstövel som aldrig gjort nåt bra.

Sven Melander säger att han inte börjat skriva på sitt sommarprat än, men det kommer inte att bli en kronologi över hans liv och karriär, så mycket vet han.

– Det blir mycket om människor jag har träffat och vad de har betytt, och lite historier som folk inte riktigt känner till, om varför det har blivit som det har blivit. Och en hel del svärta, med folk som har försvunnit ur ens liv.

Sven Melanders sommarprat sänds den 5 augusti. Här kan du se hela listan över sommarpratarna 2017 >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.