Annons
Annons

Svensk undersökning: Drickhets och för mycket alkohol på jobbet

Drick med måtta – eller inte alls – på jobbets julfest. Många störs av fulla kollegor och sex av tio har en kollega som de tycker dricker för mycket.

Olle Arnell

Nu börjar julborden och julfesterna att äga rum på arbetsplatser runt om i Sverige. En trevlig stund med kollegorna och/eller kunder över en bit god mat? Ja, men ofta även några glas alkohol och en nubbe eller tre, vilket inte alla kollegor uppskattar.

Annons

Enligt en undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ, som genomfördes 3-11 november i år, förknippas inte julborden och andra fester med jobbet enbart med trevligheter. De tillfrågade fick bland annat besvara frågan ”Har du varit på jobbrelaterade tillställningar där du tycker att det har druckits för mycket alkohol?”. Svaren: 68 procent svarade ”Ja, flera gånger eller ”Ja, någon gång”. 30 procent svarade ”Nej, aldrig”.

Sex av tio hel- och deltidsanställda i Sverige svarar att de har en kollega som de tycker dricker för mycket.

Över hälften av de tillfrågade i undersökningen, 55 procent, känner en förväntan bland kollegor att de ska dricka alkohol. Och var femte uppger att de har druckit mer än de egentligen hade tänkt sig.

giphy

Anders Hammarberg, alkoholforskare på Karolinska institutet menar att förklaringen till beteendet har att göra med tradition.

– Det hör till att man ska dricka, särskilt kring jul. Det finns också branscher där det numera är accepterat att man har en afterwork och serverar alkohol på arbetsplatsen. Men det finns också exempel där man börjat fundera på hur vettigt det egentligen är.

Undersökningen har genomförts med hjälp av 2 023 hel- och deltidsanställda personer mellan 20 och 65 år som har deltagit via en webbpanel. Källa:Sifo/IQ.

Relaterad läsning från Café:

6 myter om alkohol >

Skippa alkoholen – här är tre bra alkoholfria öl >

giphy2

Är det chefen som är den största boven i dramat?

Annons

Dela (32)
TweetaLaddar