Svenska folket väljer välgörenhet som årets julklapp – 5 bra gåvor

Tobias Skagerström | Foto: All Over Press.  |  Publicerad 2015-11-26 11:55  |  Lästid: < 1 minuter

Julafton kommer allt närmare och precis som tomten börjar vi fundera på vad vi ska ge våra nära och kära i paket. När Handelns Utredningsinstitut valde årets julklapp blev det robotdammsugaren – ett val som fått kritik.

Enligt Sifo tyckte 47 procent av svenskarna att årets julklapp 2015 skulle vara att skänka pengar till välgörenhet. Även hjälporganisationen Sverige för UNHCR har gjort en undersökning där de flesta som deltog tyckte att den bästa presenten var en gåva till människor på flykt.

– Vi har sett ett enormt engagemang för människor på flykt de senaste månaderna och det är tydligt att det reflekteras i vad man tycker ska bli årets julklapp, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Om du är en av de som vill bidra till välgörenhet i jul finns det flera olika alternativ. Bland annat har organisationen EPCAT Sverige lanserat Årets Ljusklapp som består av en designad tändsticksask och fyra adventshälsningar från kända svenskar. Gåvan ska sprida ljus över mörkret som är barnsexhandel och går att köpa via deras hemsida.

En annan kampanj som riktar sig till att hjälpa barn kommer från Diabetesfonden som med projektet Life for a Child vill uppmärksamma barn som lever i fattigdom och som är i akut behov av vård för sin diabetes. Här kan du  skänka pengar till Life for a Child.

Via Rädda Barnen kan du köpa julgåvobevis som hjälper barn på flykt. På UNHCR:s hemsida kan du köpa flera olika julklappar som till exempel filtar, skolpaket och familjetält. Även via biståndsorganisationen Plan kan du köpa olika julklappar som en gris eller skolmaterial till människor som behöver det.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 15:04