Hoppa till innehåll

Svenska krogpärlor du måste besöka i sommar

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng väljer sina favoritställen runt om i landet (eller, ja, mest Norrland faktiskt).

Sverige har en uppsjö av barer att besöka, som serverar alltifrån cocktails med låg alkoholprocent till härlig bärs och fina viner från obskyra länder. Svenska ställen med internationell klass, helt enkelt.

Det alla dessa ställen har gemensamt är en handfast service och en kunskap som gör att man gärna låter lunchen bli en middag och att middagen övergår till nattklubb. Nedan har jag försökt samla ihop mina personliga favoriter genom hela landet.

Luleå

I Luleå finns det några ställen som garanterar tung service och lite dekadens: CG Baroch och Hemmagastronomi har länge varit på tronen. De går från klarhet till klarhet båda två, och ska jag vara helt ärlig så tycker jag att ni kan springa emellan under några dagar så ni förstår storheten i de båda. Har ni tid över så är enkla pizzahaket Kiosken Pizza & Vin i Piteå lika självklart som att Micke Renberg kör en glassbomb lagom till midsommar.

https://www.instagram.com/p/BzEP212IXnP/
Idylliskt värre på Kiosken Pizza och vin i Umeå.

Umeå

Från Luleå så åker vi cirka 30 mil söderut till den stad jag kallar hemma. Umeå! Här finns det uteserveringar och frisersalonger över hela stan. De ställen som är värda ett besök i solen är definitivt institutionen Rex, tisdagarna är det självklara valet om du vill ha riktigt stök kombinerat med cocktails i världsklass och stämning à la Sturehof. Nyöppnade Cinco lär leverera skön stämning hela sommaren med en stor uteservering och sydamerikanska influenser i både dryck och mat. Ska ni ha lite mer finlir i maten med lokala råvaror så har Hunger och Törst oslagbar utsikt och gott i glasen. Det finns pubar i överflöd, och att käka plankstek på gastropuben Lottas är ett lika säkert kort som att gå förbi kaffebaren Costas och ta med dig en freddo espresso ner till älven.

https://www.instagram.com/p/ByQB0JZIETW/
Sommarstämning på Rex i Umeå.

Härnösand

Härnösand har äntligen fått en restaurang med lite känsla. Gå förbi Apa (finns även i Sundsvall) för härliga burgare och dryck från Norrlands alla hörn.

https://www.instagram.com/p/Bx5WOCfoVw1/
Inte helt omysigt på Härnösandshaket Apa.

Sundsvall

Just Sundsvall har länge varit på gång rent gastronomiskt tack vare gänget på fina krogarna och Udda – med Apa och Hybris vällagade och enkla mat finns det nu en uppsjö av roliga ställen att testa så här under sommarmånaderna. Gatufesten lyser med sin frånvaro så ni får själva styra upp festen på gatorna. Efter det har ni några av Sveriges bästa bryggerier på rad innan ni landar i Jämtlands huvudstad Östersund.

https://www.instagram.com/p/Byu2L64iaZ-/
Rå i Sundsvall bjuder på takbar!

Östersund

Jazzköket, Magazinet och Republiken smäller högst, tycker jag. Sedan är stämningen under Storsjöyran något överjävligt. I alla fall för oss som kommer därifrån, för resten blir det nog bara udda, lite som dokumentären Tre mil norr om Molkom.

https://www.instagram.com/p/Bxw-avQIn8C/
Gårdshäng på Magazinet i Östersund hade man inte tackat nej till.

Gävle

Gävle är ganska likt Umeå på det sättet att det finns en uppsjö av pubar och uteserveringar, de som har högst ambitioner stavas kvarterskrogen Matildas, som har Sverige och närområdet i fokus, och sedan är väl restaurangen Brända Bocken ett ställe alla som gillar bra ställen har varit lite brända på.

https://www.instagram.com/p/BwuS3lSHano/
På Brända Bocken i Gävle bjuds det på livemusik minsann.

Karlstad

Karlstad kommer med fart, och gänget på Barón kommer ni att höra mycket om de närmaste åren i bar-Sverige, och med all rätt: riktiga spanska tapas tolkat på svenskt vis. Guldapan ska också vara bra, enligt utsago.

https://www.instagram.com/p/Bx-YNpmoVVH/
Pampig inramning på Baron.

Halmstad

Halmstad är ju en sommarstad av rang och här finns det några riktiga pärlor värda att kolla in. Några av mina gamla vänner driver opretentiösa Zigges Garage som har funnits i många år nu.

Helsingborg

Helsingborg har den stökigaste auran i hela Sverige, och Sillen & Makrillen är ett måste, börja här med käk och järn och fortsätt sedan i dekadensens tecken.

https://www.instagram.com/p/ByLG4IRI4iM/
Lyx- och flärdinramning när den är som allra mest scenisk.

Smögen

Skärets Krog är en gastronomisk institution där dryck i toppklass har serverats sedan Dackefejden, pianobaren har blivit en spritindränkt variant av det Peter Harryson försökte göra med Så ska det låta.

https://www.instagram.com/p/BW4rhp-Avrb/
Smögen By Night!

Laholm

Annabelle är som om du rullar ut röda mattan och går på grisjakt samtidigt – en kombination bättre än flintastek och potatissallad.

Stockholm, Malmö och Göteborg då? Det får ni googla.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.