Hoppa till innehåll

Svenska Youtube-legendarer föräras med monument

Kom igen Britt-Marie-mannen i Norrköping.
Joakim Almén

Jodå, det blir ett ”Kom igen Britt-Marie”-monument på nattklubben Otten i Norrköping.

Under sommaren har fiber- och internetföretaget GlobalConnect tillsammans med roliga-klipp-på-Instagram-kontot Filmfabriken haft en omröstning med ett alternativt pris i potten. Priset: att kulturminnesmärka fem olika platser i Sverige genom att resa ett monument där ett viralt fenomen uppstod. Alltså, nåt form av monument i klassrummet (får man verkligen hoppas) där Jerry briljerade med sin spanska i Enköping. Och så vidare.

Engagemanget verkar det inte ha varit något fel på, 3 000 personer har deltagit i omröstningen och de nominerade, en gång supervirala och i mer nutid Mauri Hermundsson-besökta, huvudpersonerna själva har återigen blivit föremål för intervjuer i media.

Nu står det klart vilka fem virala klipp som är mest populära kommer att få ett monument rest efter sig där de uppstod. Och vinnarna är…

Jerry talar spanska | Enköping

Kom igen Britt-Marie | Norrköping

Jag fick bilen i hövve! | Söråker

Kaj du simmar ur bild | Ryggesbo

Ola skulle pissa, då kom björnen | Ljusdal

För företaget bakom monumentinitiativet påbörjas nu arbetet med att få de fysiska monumenten på plats. Alla vinnare är underrättade och de erhåller ett certifikat innan monumenten kan installeras, vilket man hoppas kan ske under hösten 2023. 

Man är sugen på att se hur monumenten faktiskt kommer att omsättas i praktiken. Café kanske får anledning att återkomma i ämnet under hösten.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.