Hoppa till innehåll

Sveriges 10 bästa nakenbad i sommar

Malin Ny

För dig som gillar att bada naken på sommaren är det här badplatserna att besöka på semestern!

Sverige bjuder på en hel del härliga nudiststränder som naturister vallfärdar till, allt från Pite Havsbad i norr till Ribergsborg i Malmö i söder, men att bada naken lockar allt fler och därför har hotell- och resesöksajten Momondo listat tio av Sveriges bästa nakenstränder för dig som föredrar att lufta alla kroppsdelar i sommar!

10 ställen att nakenbada på i Sverige

1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn.

Lövnäsbadet är beläget vid sjön Yngern som brukar kallas en av Sveriges renaste sjöar. För dig som vill bada näck är det den södra delen av sandstranden som du ska hålla till på, som även har en egen brygga.


Foto: Irene Kårlin/Flickr

2. Pite Havsbad, Piteå.

Populära Pite Havsbad har ett officiellt nakenbad, en lång sandstrand som kallas ”Naturisten” och är placerat allra längst bort på stranden. Det är väldigt långgrunt här, vilket kan vara bra att veta om du är en aning blyg trots att du tagit av dig i bara mässingen.


Foto: Sundbomphoto

3. Ribersborg, Malmö.

Befinner du dig i Malmö är det enkelt att ta sig till Ribersborg, även kallad ”Ribban”, som ligger någon kilometer från de centrala delarna av staden. På Brygga 10, där Ribersborgs nakenbad ligger, kan du ta ett nakendopp. Det är närmast Lagunens småbåtshamn och är markerat med vitmålade stenar.


Foto: Shutterstock.com

4. Heden, på Östra Stranden, Halmstad.

Nakenbadet på en av Sveriges längsta sandstränder, Östra stranden i Halmstad, heter ”Heden”, och är beläget på den sydligaste delen av Östra stranden, i Hagöns naturreservat nära campingen.


Foto: Halmstad Kommun

5. Breviksbadet, Åkersberga.

Breviksbadet i Åkersberga är ett populärt ställe för alla som gillar att bada – både för den påklädde och den nakna. Här finns lekplats, grill, kiosk och minigolf intill den vanliga badplatsen, och det är enkelt att ta sig hit via både bil och buss.


Foto: varunmraohsn

6. Rullsand, havsbad, Gävle.

Rullsand har fyra långa havsstränder där ett av dem är öppet för de som önskar bada nakna. Stränderna ingår i Billuddens naturreservat där nakenbadet ligger längst norrut och består av klappersten.


Foto: WoutervandenBroek

7. Lulviksbadet, Luleå.

Ungefär en mil söder om Luleå ligger Lulviksbadet, ett familjevänligt havs- och nakenbad som är hemmastrand för Naturistföreningen Nord. Det är väldigt långgrunt och förutom själva sandstranden finns även en stor gräsyta i anslutning med möjlighet att både tälta och grilla.


Foto: Sundbomphoto

8. Amundön, söder om Göteborg.

På vackra Amundön söder om Göteborg finns det både sandstrand och klippbad och om du har lust kan du även bada naken på en klipphäll.


Foto: swedewah

9. Almö, Ronneby/Karlskrona.

Den något undangömda stranden ligger på den lilla ön Almö i Östersjön, Blekinge. Ön är sammanbunden med fastlandet via en liten bro. Nakenbadet är ett så kallat ”spontant nakenbad” utan något underhåll.


Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

10. Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg.

Vid havet mitt i Varberg mellan Fästningen och Ankaret finns det separata nakenbad för män och kvinnor. ”Goda Hopp” är namnet på männens badplats och ”Skarpe Nord” är kvinnornas. Nakenbadet är öppet året runt.


Foto: Hidvi Group

Källa: Momondo Foto: IBL

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.