Hoppa till innehåll

Sveriges bakfullaste programledare reder ut 8 myter om bakfylla

”Finkel – Sommarlovsmorgon för bakfulla” är tv-programmet som riktar sig till bakfulla med söndagsångest. Men hur ska man navigera i bakfylleträsket? Café tar hjälp av programledaren Rickard Almqvist för att reda ut vad man bör – och kanske inte bör – göra för att lindra träkepan.

Rickard Almqvist har ett eget tv-program – helt riktat till bakfulla. Programmet har tidigare rullat två säsonger på Youtube men nu plockats upp av Viafree – där programmet marknadsförs som Finkel – Sommarlovsmorgon för bakfulla.

Premissen är våldsamt enkel: ett ämne avhandlas per program och en känd gäst svarar på frågor om ämnet i en bersåig sommarstudio. Det första avsnittet av den senaste säsongen hade premiär i söndags med Vår tid är nu-skådisen Hedda Stiernstedt som gäst för att prata om pengar.

– Jag skulle våga sticka ut hakan och påstå att Finkel – Sommarlovsmorgon för bakfulla är helt unik i sin genre (Youtube-genren, reds. anm.) eftersom det är 100 procent fritt från “pranks” och annan dårskap. Det är istället gott snack med superhärliga gäster i berså-miljö – precis vad man behöver se när bakfyllan knackar på, kommenterar programledaren Rickard Almqvist formatet.

Om man ska vara offensiv har du ju en hyfsat bakfull uppsyn, är du alltid bakfull?

– Det är jag verkligen inte, men när jag är bakfull så tillåter jag mig själv att vara bakfull. Det tycker jag fler borde göra.

Rickard Almqvist programleder Finkel – Sommarlovsmorgon för bakfulla.

Säljer man in ett tv-program för bakfulla får man också vara beredd på att svara på frågor om just bakfylla. Vi valde att testa 8 vanliga myter om bakfylla på Sveriges – eventuellt – bakfullaste programledare.

En pizza löser allt.

– Pizza är för dårar. En pastramimacka med extra dijon löser allt.

Resorb är överskattat.

– Jag har i regel väldigt svårt för Resorb efter att de vägrat ingå ett samarbete med Finkel under vår första säsong med motiveringen ”vi sysslar med vätskeersättning, inte bakfylla”. Så ja, Resorb är överskattat. Under mina år på sjön fick jag lära mig av kocken att man istället ska ta ett glas vatten med samma salthalt som vattnet i Kalmarsund. Ett tips jag givetvis litar på – och lever efter – till 100 procent.

Fördomspoddens Emil Persson trycker extremt hårt på ”varannan vatten” – eller i hans fall: ”varje vatten”. Funkar verkligen det?

– Det hade varit rakt av korkat av mig att uppmuntra folk till varannan vatten eftersom våra tittarsiffror helt och hållet är beroende av en bakfull publik. Så nej, det funkar inte.

En återställare bör man inte underskatta.

– Jag tycker inte man ska vara rädd för en återställare. Om man inte dricker den själv. För det är ju bara mörkt.

Blir man verkligen kåtare på bakfyllan?

– Om du frågar Jack Werner (en av Viralgranskarens grundare, reds anm.) skulle han säkert komma med någon pop-vetenskaplig utläggning om att det bara är en konstruktion, men nu frågar du mig och svaret är givetvis ja!

Att träna på bakfyllan är faktiskt den bästa bakfyllelindraren.

– Om man har byggt upp sin identitet kring träning tror jag det är en riktig ångestdämpare att dra ut och “svettas bort allt det dåliga”. Men för oss vanliga människor är träning på bakfyllan bara självhat.

Vilket av Systembolagets slangnamn för bakfylla identifierar du dig mest med: ”straffad”, ”motgång”, ”aktersnurra”, ”ågren på axeln” eller ”seg i starten”?

– Motgång.

En kall dusch när man mår bakfyllepiss är allt.

– Nej! Men om man har tillgång till ett badkar ska jag nu komma med ett helt otroligt tips. Börja med att tappa upp ett skållhett bad. Det ska vara så varmt att man nästan kikar på första gradens brännskada. Ligg där tills du börjar ifrågasätta alla beslut du någonsin tagit i livet som lett fram till den här punkten. Sen kommer räddningen: ta ner duschmunstycket under vattnet, väldigt nära kroppen, och gasa på med iskallt vatten samtidigt som du för munstycket upp och ned över din sargade kropp.

Okej.

– Då minns du plötsligt: “Så här kan livet också vara”. Efter några minuter gäller det att stänga av kallvattnet precis när temperaturen sjunkit till 37 grader. Din kropp är då så pass omtumlad att den inte längre kan göra skillnad på vad som är vatten och vad som är ditt eget kött och blod. Man svävar, helt enkelt. Den här processen bör upprepas ett par gånger. Sen är du fri från allt det jobbiga.

https://www.youtube.com/watch?v=onmOcOQMzLw&t=1s

Finkel – Sommarlovsmorgon för bakfulla sänds varje söndag, från 8 juli till 26 augusti, i Viafree och på Youtube.

LÄS OCKSÅ:

8 fördelar med bakfyllan som du inte fattar när du är mitt i den

Sons of Anarchy-spinoffen Mayans MC har fått premiärdatum – se nya trailern

Fått nog av fotboll? Här är sommarens nyheter på HBO och Netflix

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.