Camping för livsnjutare: Här är Sveriges 9 bästa glampingställen

Sveriges bästa glampingställen

Tröttnat på hårda liggunderlag och torftigt frystorkat? Möt glamping – camping för livsnjutare.

Sofia Zetterqvist  |  Publicerad 2022-04-07 13:41  |  Lästid: 5 minuter

1. Fejan Canvas Hotel, Stockholm

fejanoutdoor.se

Foto: Lars Schneider 

Långt ut i Stockholms skärgård på ön Fejan kan du checka in i något av tälten hos Fejan Canvas Hotel. Förutom lyxiga hotellsängar, varma plädar och oljelampor så är tälten utrustade med var sin vedeldad kamin, yxa och huggkubbe. På kvällen serveras trerätters middag och till morgonen levereras frukostkorgen till dörren. Tälten saknar både wifi och el – kanske är det nu du provar på en digital detox på riktigt?

Hyr en havskajak och bege dig ut på upptäcktsfärd i området. Ön har en hiskelig historia av att agera karantänstation under koleraepidemierna och i dag kan du besöka flera av de gamla byggnaderna. Missa inte heller den populära skärgårds­krogen vid vattnet.

Pris: 3 790 kr/natt för glampingtält. Middag och frukost ingår.

2. Surflogiet, Gotland

surflogiet.com

Somna in i en Hästens-­säng till vågornas brus och vakna upp med frukostkorgen levererad i tältöppningen. Surflogiet ligger två mil söder om Visby och är Gotlands hetaste glamping. Tälten är exklusivt inredda med var sin elektrisk värmekamin, minibar och eluttag. Sugen på att surfa? Då tar du bara en av surfbrädorna och går ner till vattnet, surflärare finns för den som behöver – likaså kajaker, SUP-brädor och cyklar. Läser du hellre en bok? På stranden hänger bohemiska spetshängmattor att slå sig ner i. Möjlighet till massage, yoga och bastu finns också. Under sommaren är dessutom strandbaren öppen – har du lite tur är det spelning just din kväll.

Pris: 2 495 kr/natt för glampingtält. Frukostkorg ingår. 

3. Arilds vingård, Skåne

arildsvingard.se

DCIM\100MEDIA\DJI_0152.JPG

På Kullahalvön i nordvästra Skåne stormtrivs vindruvorna. Här finns flera vingårdar, men den äldsta heter Arilds och erbjuder sovplats mitt bland vinrankorna. De glamorösa tälten är bohemiskt inredda med bäddade dubbelsängar och ett litet element. Bokar du vingårdspaketet ingår en flaska av gårdens populära Solaris-vin vid ankomst, en visning av vingården och vineriet med ett smakprov i källaren. På kvällen serveras du trerätters middag med dryckespaket. Blir du sugen på fler vingårdar har du både Kullabergs vingård och Södåkra vingård inom sex kilometer. En perfekt glampingweekend för vin­älskaren, helt enkelt.

Pris: 1 390 kr/natt för glampingtält. Boka till vingårdspaketet för 1 510 kr/2 personer. 

4. Nyrups Naturhotell, Skåne

naturhotell.se

Foto: Jakob Wallin

Djupt inne i den skånska bokskogen – dit varken wifi, elkablar eller bilar når – ligger Nyrups Naturhotell. Det här är inte en glamorös glamping i traditionell mening, fokus ligger på det natur­nära snarare än lyx. Tälten, eller yllehyddorna som de själva kallar dem, påminner om en mongolisk jurta till formen. Mat lagas i det gemensamma uteköket och skogsduschen står redo för den som behöver bli ren. Under sommaren kan du boka in dig på tisdagsmusik där det bjuds på middag och akustisk musikunder­hållning under lövträden, på söndagar ordnas gemensamma vandringar för den som vill ha sällskap.

Pris: 1 480 kr/natt per person. Du bor i egen yllehydda även om du reser själv. Frukost och middag ingår men tillagas egenhändigt.

5. Korså Forest Camp, Dalarna

wildsweden.se

Långt ute i skogen, utanför den lilla byn Korså i Dalarna, hittar du lyxiga kanvastält på stranden intill en skogssjö. Tälten är inredda med bäddade hotellsängar, vedeldad spis, oljelanternor och ullfiltar. Här finns inga restauranger, i stället får du en middagskorg med ingredienser att tillaga själv över öppen eld. På morgonen levereras en frukostkorg till tältet och mitt på dagen en lunchkorg. Möjlighet finns att låna kanoter och bege sig ut över skogssjön för att spana efter bävrar. Tälj en dalahäst eller måla av träden, kanske en bok i hängmattan före läggdags?

Pris: 7 500 kr/2 nätter för glampingtält. Alla måltider ingår men du tillreder middagen själv. 

6. Happie Camp, Värmland

happiecamp.com

Foto: Happie Camp

En vecka före ankomst skickas tältets koordinater ut – sista biten består av en tio minuters promenad rakt ut i den trolska skogen. Happie Camp finns på tre olika platser i Värmland: i Vänerskärgården och vid skogssjöar i Hagfors och Arvika. Alla tält är inredda med riktiga sängar, bäddset av merinoull och powerbanks. Maten lagar du själv i uteköket, men det går att beställa till Happie Camps egen gourmet-­matkasse som innehåller råvaror och recept för en ekologisk och växt­baserad måltid. Passa på att andas!

Priset: 3 600:- om man bor en natt. Mellan 2000-2800:- per natt vid 2-nättersbokningar. Matkassen kostar 800:- för en natt och 1 400:- för två nätter. 

7. Kroksjöns Skogsretreat, Halland

kroksjonsretreat.com

Foto: Daniel Ramström

”Retreat, relax, reconnect”, utlovar Kroksjöns Skogs­retreat, beläget vid Krogsjön cirka 3 km från Unnaryd i Halland. På en halvö som du når genom en kort roddtur står kanvas­tältet ”Ö-sviten” inbäddat i lövens ­grönska. I viken finns även två nya tält – alla utrustade med fluffiga täcken, plädar, vedeldad kamin och mysbelysning. Maten är ekologisk, närodlad och ingår i priset, även om du tillagar den själv enligt recept i uteköket. Vandra, ­bada eller ro ut med båten – om vädret är klart är ett tips att bege sig ut på kvällen för att uppleva stjärnhimlen som speglar sig i sjön. På en flotte i viken ligger sedan en vedeldad bastu och väntar.

Pris: 2 995 kr/natt för glampingtält. Alla måltider ingår men tillagas av dig själv.

8. Hölick Havsresort, Hälsingland

holick.se

Får det lov att vara en tipi hos Hölick Havsresort utanför Hudiksvall? Tälten är inredda med dubbelsäng, fåtöljer, mattor och utrustade med både el och egen terrass. Som glampinggäst ingår frukostbuffé och fri tillgång till utomhusspa där pool, jacuzzi och bastu väntar. Ät i re­staurang Lagunen intill poolkanten eller på Sand & Kök vid stranden – båda framtagna i samarbete med välrenommerade kändis­kocken Melker Andersson. Sammanlagt finns sju sandstränder att upptäcka och Hornslandets gamla fiskelägen precis runt knuten. Missa inte heller ett besök i Hölickgrottorna – Europas näst längsta urbergsgrottor.

Pris: 995 kr/natt för glampingtält. Frukostbuffé och spainträde ingår.

9. Sjöbergs Retreat, Stockholm

boutiqueglamping.se

Ute på ön Möja i Stockholms skärgård står ett ensamt tält på en stor sjötomt. Du blir upphämtad vid Möjas ångbåtsbrygga och sedan transporterad till tältet där en bäddad lyxsäng med eluppvärmd madrass, badrockar, braskamin och värmefläkt väntar. I priset ingår cyklar och frukostpaket levererat till tältet. Och det är inte vilken frukost som helst, ägaren Linda Sjöberg är själv utbildad kock, bagare, sommelier och fromager. Lunch och middag äter du bäst på någon av Möjas alla restauranger som finns inom cykelavstånd – eller lagar själv i uteköket hos Sjöbergs Re­­treat. På ön finns två naturstigar att vandra (5 och 3,5 km) som tar dig genom vackra skärgårdslandskap.

Pris: 6 000 kr/2 nätter för glampingtält.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-04-11 10:05