Hoppa till innehåll

Bartenderproffset Emil Årengs nya kaffelikör är sommarens trevligaste tillskott i hemmabaren

Emil Åreng och KASK
Joakim Almén

Emil Åreng kombinerar två stora intressen – kaffe och sprit – när han tillsammans med Blekingedestilleriet One Nine släpper Sveriges första kaffelikör på Systembolaget.

Espresso Martini och Irish Coffee är två exempel på drinkar som visar att kaffe och sprit är en ypperlig smakkombination.

Nu släpper barproffset tillika Cafés dryckesredaktör Emil Åreng tillsammans med Blekingedestilleriet One Nine kaffelikören KASK – som kombinerar Årengs kaffeintresse med hans väldokumenterade spritkunskap.

KASK släpptes på Systembolaget 3 maj och sålde slut på några minuter. Nästa vecka finns kaffelikören återigen i Systembolagets orderlager. Café hörde av sig till Åreng för att prata kaffe, sprit och varför du eventuellt borde kika på att utöka barskåpet med en kaffelikör.

Hallå där Emil Åreng! Du släpper tillsammans med One Nine kaffelikören KASK – berätta.

– One Nine (Brygghus 19) hörde av sig och frågade om jag ville göra något tillsammans med dem och det första jag tänkte på var att göra en svensk kaffelikör helt enkelt som är baserad på en cocktail jag gjorde för några år sedan. Sen labbade jag, Dan-Magnus och Jennifer på One Nine och tog fram en kaffelikör med en böna som enbart är rostad till detta ändamål av Blekinge Specialty Coffee – en av Sveriges bästa kafferostare. Det är alltså en kombination av Cold Brew, bryggkaffe, socker och sprit!

KASK släpptes 3 maj på systemet och tog slut på några minuter. Har ni stackat upp för nästa leverans nu?

– Ja, nu ska det inte ta slut lika jävla fort hoppas vi! Dags att bunkra upp.

Hur står det till med kaffeintresset?

– Oerhört starkt intresse, eftersom jag bott i Umeå de senaste 14 åren så har man ju haft en av Sveriges bästa baristor runt knuten (Costas) så har man fått lära sig hur det ska drickas och det tycker jag skiner igenom även i vår kaffelikör.

Vem kommer att uppskatta KASK?

– Förhoppningsvis alla såklart men uppskattar man kaffe eller Espresso Martinis så kommer det här vara något man verkligen vill ha i sitt barskåp!

Varför är det massa gubbar med hatt och portfölj på etiketten?

– En hommage till kaskens storhetstid då halva Sverige utvandrade i slutet på 1800-talet också är det ju ett betydligt snyggare sätt att säga ”export”.

Recept: Så gör du Emil Årengs drink Stövare – en svensk variant på Colorado Bulldog

Du behöver:

  • 30 ml Vodka
  • 30 ml KASK
  • 30 ml Cola
  • Skikta med grädde

Foto: @drickor // Instagram

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.