Sveriges nästa låtskrivarstjärna Jacob Mühlrad satsar allt på klassisk musik

Jacob Mühlrad är den svenska kompositören som fått sina verk uppförda på Carnegie Hall i New York, National Portrait Gallery i London och har samarbetat med bland andra Silvana Imam. Vi ställde 15 raka frågor till honom.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2018-08-20 14:03  |  Lästid: 3 minuter

Jacob Mühlrad är vår nästa låtskrivarstjärna, musikstilsmässigt dock en bra bit ifrån Max Martins hårdrocksrotade listpop. Hans senaste projekt är nya körverket Time där han skriver för några av världens främsta körer, däribland Sveriges radiokör och WDR Rundfunkchoir som har världspremiär den 17 november 2018 i Berwaldhallen.

Vi är nyfikna på Jacob så vi kontaktade honom för att ta reda på vem han är, hur han lever, och vad han skulle göra om han fick obegränsat med pengar över en helg.

Vem är du – egentligen?  

– Jag är nog väldigt mycket den man ser. Men tror egentligen det är något man bara kan få reda på genom att lära känna mig.

Vilket album återvänder du till gång på gång?

– Musica Viva, vol. 17 – Scelsi. Mitt favoritverk på albumet är ”Chukrum”, man förstår inte hur fantastiskt musik kan vara tills man har lyssnat till Giacinto Scelsis suggestiva musik.

När är du som bäst i ditt skapande?

– Jag är nog aldrig bra, men jag fortsätter skriva trots att jag inte känner inspiration.

När är du som sämst i ditt skapande?

– När jag ger upp.

Vilket är ditt bästa klädköp?

– Det var inget köp, men jag hittade en regnponcho på landet förra sommaren som fungerade riktigt bra.

Jacob Mühlrad fotograferad för Uniqlo inför att deras första svenska butik öppnar i Stockholm fredag 24 augusti.

Jacob Mühlrad fotograferad för Uniqlo inför att deras första svenska butik öppnar i Stockholm fredag 24 augusti.

Hur gör du för att få till din perfekta låtskrivarfrisyr?

– Haha, jag gör typ ingenting med det förutom att duscha. Mitt hår kan va lite i vägen ibland, det lever sitt egna liv.

Vad gör du för att rensa hjärnan?

– Lagar mat åt mina vänner eller familj.

Vilken pryl kan du inte leva utan?

– Antibiotika. Jag hade dött för länge sen om det inte vore för antibiotika.

Vilket råd skulle du ge till dig själv som 15-åring?

– Jag hade gett mig själv en kram och sagt att den kärlek jag känner för musiken är det viktigaste att tänka på och att det är det som kommer att spela roll på sikt.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag kopplar av genom att sitta och improvisera vid pianot och drömma mig bort bland klangmoln.

Du får obegränsad budget under en helg. Vad gör du?

– Jag hade allokerat mina obegränsade resurser på några av världens främsta forskningsinstitut som tex, IRCAM i Paris men också fonder som Cancerfonden eller UNICEF så när helgen är över är dessa institutioner finansierade för en livstid. Sen kanske jag hade unnat mig en god flaska vin med människor jag tycker om.

Svartvit bild på Jacob Mühlrad i skinnjacka mot grå bakrund

Jacob Mühlrad är den svenska kompositören som fått sina verk uppförda på Carnegie Hall i New York, National Portrait Gallery i London. Foto: Pierre Björk.

Vem pratar du med när du inte mår bra?

– Jag har väldigt fina vänner och familj som jag alltid kan vända mig till, det är fint.

Var är du som mest gammalmodig?

– När jag spelar Super Mario på ett 8-bitars.

När känner du dig väldigt modern?

– När jag köper en Coca cola och kan betala med kort i en Selectaautomat känner jag mig supermodern.

Måste man älska gamla saker när man komponerar klassisk musik?

– Nej absolut inte. Jag tror man måste älska nya saker för att kunna skriva modern klassisk musik. Att skriva modern musik tycker jag handlar väldigt mycket om att experimentera och upptäcka nytt.

Jacob Mühlrad är en svensk kompositör född 1991 i Stockholm. Han har kallats ”en av världens mest lovande kompositörer” och har fått sina verk uppförda på många av Sveriges största scener, samt i bland annat Carnegie Hall i New York och National Portrait Gallery i London. Vid sidan av konstmusiken har Mühlrad också samarbetat med populära svenska artister som Eva Dahlgren och Silvana Imam. Text saxad från Wikipedia.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-08-20 15:12