Sverrir Gudnason: Så kan Sverige bli lika bra som Island på fotboll

Sveriges mest kända islänning, skådespelaren Sverrir Gudnason, drog ihop ett gäng islänningar i Stockholm för att se matcherna i EM. För Café ger han sina bästa fotbollstips till Sveriges landslag och berättar om ett oväntat kramkalas efter Islands vinst mot England. 

Markus Thunberg | Foto IBL  |  Publicerad 2016-07-06 15:05  |  Lästid: 2 minuter

Sverrir Gudnason är född i Lund, uppvuxen på Island, men bor sedan unga tonår i Sverige. Han sågs senast i rollen som Leo Morgan i Gentlemen och på Cafés lista över Sveriges 50 bäst klädda män. Just nu är han aktuell i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken i regi av Pernilla August. Under hösten spelar han rollen som Björn Borg i en kommande film.

Som islänning är han särskilt aktuell efter den lilla önationens succéartade framgång i EM-fotbollen – som slutade i en hedervärd kvartsfinalförlust mot Frankrike.

Har det någonsin varit så lätt för dig att välja lag som under årets EM?

– Jag kände direkt när Island kom med till EM för första gången, att det kunde vara kul att kunna hålla på Island för en gångs skull. Men jag är glad att Sverige och Island inte möttes, eftersom jag hejar på Sverige i vanliga fall.

Hur såg du matcherna?

– Jag samlade faktiskt ihop islänningar i Stockholm och så såg vi matcherna tillsammans. Vi är inte supermånga, men det finns ett par. En balettdansös bland annat.

Vad gjorde du gjorde när Island satte 2-1 mot England?

– Vi var väldigt glada såklart och jag minns att jag ställde mig upp. Efter matchen kramade jag en helt okänd kille på Gården på Norra Bantorget.

Svenskar säger gärna att Lars Lagerbäck har en oproportionerligt stor del av framgången, hur känns det?

– Det är väl en kombination av Lagerbäcks insatser och att han haft ett ungt, bra lag vars spelare han lyckats få att jobba mot ett och samma mål.

Vilka tips kan du som islänning ge till det svenska fotbollslandslaget i kommande VM-kval?

– Jag kan inget egentligen, men har märkt att lag som har toppspelare jobbar annorlunda än lag utan. Lag utan toppspelare jobbar tillsammans och för varandra på ett annat sätt. Så tipset skulle väl vara att jobba mer med sammanhållning i laget.

EM-fotbollen är den största isländska sportframgången sedan 12-1-matchen mot Mighty Ducks i filmen D2: The Mighty Ducks, eller hur?

– Säkert. Det var faktiskt den första filmen jag såg på pay-per-view, men jag förstod aldrig vad islänningarna gjorde där. Island har knappt ett herrlandslag i ishockey. Men det är väl ungefär som svenskarna i Titanic, de är bara där.

Hur ska det gå för ”den isländske kommentatorn” Gudmundur ”Gummi Ben” Benediktsson, klarar han den här uppmärksamheten utan att gå under?

– Det känns som hela universum jobbar för att honom just nu och att alla dörrar är öppna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 14:51