Hoppa till innehåll

Historien om ”Mr. Brightside” – superhitten som nu är den populäraste låten i Storbritanniens historia

Brandon Flowers i The Killers
Joakim Almén

The Killers indierockspangare från 2003 har nu varit en av Storbritanniens 100 bäst säljande singlar i totalt 260 veckor.

”Jealousy, turning saints into the sea. Swimming through sick lullabies. Choking on your alibis. But it’s just the price I pay. Destiny is calling me. Open up my eager eyes. ’Cause I’m Mr. Brightside” är klassiska rader för den som någon gång satt sin fot i ett trångt, övertempererat karaokerum och skrålat för livet på bästa Cameron Diaz-vis.

Mr Brightside är en anthem för en generation som växte upp i ett musikklimat där gitarrer fortfarande utgjorde det viktigaste instrumentet på topplistorna. Men Killers-låten är inte bara en indiebanger på förfester, efterfester och kronisk dansgolvsfyllare på Debaser och Pustervik. Den är nu – 2021 – den mest populära låten i musiktokiga Storbritanniens historia.

Även om britternas kärlek till Las Vegas-bandet The Killers (mycket tyder på att sångaren Brandon Flowers bara är en brittisk passtämpel bort från att bli Sir Brandon Flowers) är vida känd bör det ändå komma som en överraskning att Mr Brightside fortfarande är en låt för topplistorna.

För 20 år sedan hade varje aktad tv- och radiokanal minst två olika topplisteprogram (hallå Voxpop! Tjena, tjena Tracks!) med de senaste och populäraste singlarna. Även om topplistor inom musik inte har samma status nu som då så är det svårt att inte låta sig förvånas av informationen att Mr. Brightside varit en av de 100 bäst säljande låtarna i Storbritannien under 260 veckor – totalt fem år.

Enligt Official Chart Company har Mr Brightside, som släpptes som singel 2003 och debuterade på listan över de 100 bäst säljande singlarna andra gången den släpptes 2004, snittat på 1,2 miljoner streams per vecka och sålt 3,52 miljoner singlar. Trots att låten alltså aldrig nått högre än plats 10 på listan utklassar den hits från artister som Ed Sheeran, Black Eyed Peas och Kings of Leons brottarhit Sex on Fire i listkontinuitet.

Café drar på sig en Hitlåtens historia-skjorta och berättar historien om The Killers dunderhit Mr. Brightside.

Mr. Brightside var den första låten The Killers skrev

Killers-sångaren Brandon Flowers skrev texten till Mr. Brightside i slutet av tonåren när hans första relation höll på att ta slut.

”Jag låg och sov och kände att nånting var fel. Jag har de här instinkterna. När jag gick till baren Crown and Anchor var min flickvän där med en annan kille”, berättade Brandon Flowers i en intervju med Q Magazine från 2009 om otrohetsaffären som gav upphov till låttexten.

Ungefär vid samma tidpunkt träffade Flowers gitarristen Dave Keuning som hade skrivit musiken till vad som skulle bli Mr. Brightside. Så fort Flowers hörde den instrumentala låten fick han en stark känsla för låten och skrev texten direkt. Orden räckte dock inte till en lyrikunik andra vers och det är därför första och andra versen har exakt samma text, har Flowers tidigare berättat för Spin Magazine.

Den första versionen av Mr. Brightside är en demo med trummaskin – med en betydligt grötigare fuzzeffekt på leadgitarren. Flowers själv säger att han influerades av Bowies direkta sånginsats på Queen Bitch på demoversionen. När låten väl skulle spelas in i studio valde han att frångå det mer aggressiva tonläget och hämtade istället inspiration från en annan rockhjälte: Iggy Pop. För Rolling Stone har Flowers berättat att han försökte låta som Iggy anno Lust for Life-skivan, mer specifikt den fettprocentsnåla rocklegendenarens montona sångleveransen på låten Sixteen.

”Det är bara det att jag har en ljusare röst än Iggy, och jag var ett barn, så det blev som det blev”, har Brandon Flowers sagt.

Storytelling-vänligt nog var Mr. Brightside den första låten bandet The Killers skrev – och den enda låten som överlevde den tilltänkta låtlistan till debutalbumet Hot Fuss. En skiva som för övrigt toksågades vasst på notislängd i Expressen. Vad som fick bandet att kasta alla andra låtar? Några coola(re) killar i samma ålder från östkusten. Efter att The Strokes släppte sitt debutalbum Is This It och blivit dubbade till ”rockens räddare” blev det nattsvart för Flowers.

”Den skivan lät bara så perfekt. Vi slängde allt och den enda låten som klarade sig var Mr. Brightside”, har Flowers förklarat för NME.

Brandon Flowers under en The Killers-spelning 2003. Foto: Getty

Ratades i USA

Bandet spelade Mr. Brightside för första gången för en publik under en spelning på Café Roma i Las Vegas. Killers spelade bara tre låtar, varav en var en cover på en Travis-låt. Ja precis, Why Does It Always Rain on Me-Travis. Flowers själv har sagt att han var så katastrofalt nervös att funderade på att sluta som sångare och bara spela synt.

Sen hände inte värst mycket för Vegas-bandet. Intresset från skivbolagen i USA var minimalt – kanske för att Killers lät som ett band från Storbritannien? Det var på andra sidan Atlanten bandet via en demo fick sitt första skivkontrakt efter att ha blivit refuserade i USA under ett års tid. Det lilla skivbolaget Lizard King släppte Mr. Brightside 2003, med en upplaga på ynka 500 CD-singlar.

Efter att Mr. Brightside plockats upp av DJ- och radiolegendaren Zane Lowe och spelats i hans program på BBC Radio 1 började det semi-röra på sig. Bandet fick en positiv tidningsrecension, men blott 500 fysiska singelexemplar var på tok för lite för att ta sig in på någon topplista långt före både streaming och digitala köp hade vunnit marknadsandelar.

Drömmen om en superhit

Efter att bandets andra singel Somebody Told Me tagit sig in på bland de 40 bäst säljande singlarna kontrakterade det betydligt större skivbolaget Island Records indierockarna. Mr. Brightside mixades mjukare, mer radionvänligt, och släpptes återigen som singel. Den här gången med större försäljningsframgång – låten tog sig in på topp 10 i både Storbritannien och USA och Brandon Flowers fick bekräftelse en av Killers-sångarens stora idoler, Morrissey, som hade köpt singeln.

Men topplistelyckan varade inte länge: redan efter tre veckor var den borta från topp 40. Den glamourösa sångaren med förkärlek till glittriga scenkostymer hade dock inte gett upp hoppet om en superhit.

”Vi ser upp till John Lennon och U2. Att bara ha en fantastisk låt som Where the Streets Have No Name och I Want to Hold Your Hand hade varit en framgång”, sa Flowers till USA Today 2004.

Och jodå, framgången kom. Runt Killers spelning i ett tält på Glastonbury-festivalen 2004 förstod man att låten var något speciellt. Killers-sångaren var så pass begeistrad att han i en intervju med Rolling Stone drog liknelser till publiken vid ett Sex Pistols-gig.

Trots att låten aldrig varit med en i en större brittisk reklamfilm eller tv-serie fick den, som det heter, organisk spridning genom att DJ:s som Zane Lowe spelade den för allt fler dansanta och Strongbow-packade britter. Så småningom blev låten en klassiker både på brittiska bröllop(!) och studentdiscon och när digitala köp började räknas 2005 klättrade den återigen in på topp 100-listan då och då – oftast i samband med att Killers spelade i Storbritannien.

I december 2018 nådde Mr. Brightside milstolpen en miljon sålda exemplar, digitala köp och CD-singlar inräknade. Men det var först när streams officiellt började räknas 2014 som Killers dänga annekterat Storbritanniens topp 100-lista på riktigt. Med 281 miljoner streams och tillagd på över 20 200 unika Spotify-spellistor är den den mest streamade låten som släppts innan 2010.

Så vad tycker bandet själva om låten? Brandon Flowers verkar alltjämt hysa lika stark kärlek för låten som han gjorde efter att den första demon spelades in 2001.

”Som fans vet vi hur det känns. Oavsett om det är Enjoy the Silence med Depeche Mode eller Where the Streets Have No Name med U2 – de låtarna tillhör alla”, har han sagt.

”Vi har aldrig inte spelat låten live, för den är tidlös och jag är stolt över det. Jag blir aldrig trött på att sjunga den.”

Cred och inspo: BBC.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.