Hoppa till innehåll

The Marvels är lite bättre än man kan tro

Marvels senaste satsning kommer i en stökig tid för superhjältar. Frågan är hur väl den står sig?

Idag går superhjältefilmen The Marvels upp på svenska biografer och det är under lite speciella omständigheter. De senaste veckornas nöjesnyheter har kantats av diskussioner om Marvel Studios framtid, om problem bakom kulisserna och andra tråkigheter. Nyligen avslutades dessutom serien Secret Invasion som möttes av övergripande negativ kritik. Förhandssnacket var till råga på allt att det var en serie som skulle leda upp till just The Marvels.

Det är milt uttryckt inte den marknadsföringskampanj som produktionsbolaget hade önskat sig, men nu är filmen här.

I The Marvels följer vi tre kvinnliga superhjältar som bildar lag för att slå tillbaka mot en till synes övermäktig fiende. En av hjältarna etablerades i filmen Captain Marvel och de andra två i varsin serie.

En kritik som riktats mot Marvels universum, särskilt efter Avengers: Endgame (2019) är att det är för svårt att hänga med. Att tittaren förväntas göra hemläxan i form av att följa precis alla serier och alla filmer, för att överhuvudtaget förstå vad som händer. Det är en kritik vi måste ta itu med en gång för alla.

Brie Larson återvänder som Captain Marvel. Foto: Marvel Studios

Har man problem med att hänga med i vad som sker i en modern superhjältefilm behöver man se över sin kulturella diet. Det är nämligen inte det minsta svårt. Folk som uttrycker den här typen av klagomål konsumerar antingen väldigt ensidig populärkultur, eller är en smula dumma i huvudet. Det ska sägas att det är två förklaringsmodeller som inte är omöjliga att kombinera.

Detta innebär inte att The Marvels är en fantastisk film. Det är en ganska bra film, i formuleringens exakta betydelse. Den har några scener som är roliga. Flera av slagsmålen är spännande. Entusiastiska Iman Vellani som Ms Marvel är ett fynd. Filmen är lagom lång. Självklart förstår man exakt vad som händer. Snälla någon. Undertecknad har inte ens sett Secret Invasion och det var inga som helst problem. Känslan är att regissören Nia DaCosta fått friare händer än vad man är van vid när det kommer till Marvelfilmer, vilket tillför en välkommen spretighet.

Det är inte en särskilt överraskande film, utan mer som att åka en helt okej spännande berg- och dalbana. Med en riktigt taggad kompis blir upplevelsen såklart lite roligare och här är den kompisen Ms Marvel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.