Hoppa till innehåll

The Mighty Ducks verkar vara på väg tillbaka

Björn Carlsson

Ingen som växte upp under 90-talet undgick The Mighty Ducks och nu verkar de vara på väg tillbaka.

1992 gick Disneys familjefilmssuccé The Mighty Ducks upp på bio och alla fick lära sig att islänningarna tydligen är de nya sovjeterna nu efter att muren föll. Jag säger inte att den var ensamt ansvarig för hockeybilds-hysterin och svenska barns intresse för NHL under mitten av 90- talet men jag sticker inte ut hakan om jag säger att den säkerligen spelade en avgörande roll.

Foto: Ebay

Du kunde inte hitta en idrottsintresserad unge 1994 som inte hade stenkoll på Steve Yzerman, Eric Lindros och Patrick Roy. Du hade faktiskt haft svårt att ens hitta en som hade så ytlig koll att hen utläste det sistnämnda som det stavas och inte “Roah” med det fransk-kanadensiska uttalet. Om man mot förmodan hittade en sån person retades den givetvis skoningslöst som sig bör.

Ett år senare tog ankorna, med det ikoniska klubbemblemet som är vad du får om du ber Carl Barks rita Jason Voorhees, sig ut i verkligheten då Walt Disney Company grundade ett riktigt ishockeylag i NHL. The Mighty Ducks of Anaheim, utan Emilio Estevez men med Paul Kariya, tog sina första skär på isen men blev ingen framgångssaga. Inte en enda gång på sina tio år under Ankeborgs flagg lyckades klubben vinna Stanley Cup och 2005 sålde Disney klubben. De nya ägarna körde igång en total rebranding och man ändrade lagnamn, emblem och färger. Resultatet? Mästerskapstitel direkt under säsongen 2006-2007.

Den mindre ikoniska loggan från 2006.

Sedan dess har Anaheim Ducks, som de numera heter, till de flestas besvikelse behållt en av de fulare grafiska profilerna i ligan. Kanske har det tagit emot att ändra ett vinnande koncept även om nämnda koncept inte varit just vinnande sen nämnda säsong för snart tjugo år sen. En titel är dock tveklöst fler än de noll titlar som The Mighty Ducks mäktade med.

Nu verkar det dock äntligen som att en förändring är på väg och det hintas om att nya matchtröjor med ett nytt, men väldigt bekant, klubbemblem är redo att rullas ut lagom till det här årets draft i slutet av juni.

Icethetics som bevakar ishockeyn och alla dess brands och deras utveckling med hökögon har gått ut med att den nya loggan kommer vara en variant av den klassiska The Mighty Ducks-loggan i orange, svart och guld. Det skulle betyda en slags fusion mellan de två olika erorna och det återstår att se om det hjälper klubben fram till en ny mästerskapstitel. Vad som är säkert är att det kommer vattnas en hel del i ögonen på 80-talister runt om i världen när pucken släpps ned under nästa säsongs premiäromgång.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.