Historien om världens mest klassiska matkrig

The Rolling Stones har tårtkrig.

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria. Den här gången: The Rolling Stones tårtar sitt eget skivbolag.

Tom Cehlin Magnusson | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-12-28 10:53  |  Lästid: 2 minuter

Att utse världens mest klassiska matkrig är svårt, men frågan är om inte det sammanföll med släppet av en av rock’n’roll-historiens mest legendariska skivor. Efter att ha slagit igenom med buller och bång med råa bluescovers i början av 60-talet och sedan följt The Beatles i hasorna under mitten av decenniet hade The Rolling Stones hamnat i en kris.

Försöket att efterapa beatlarnas Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band hade blivit något av ett fiasko. Mick Jagger och Keith Richards arresterades för droginnehav och riskerade fängelsestraff. Bandets manager Andrew Loog Oldham flydde till USA för att slippa åtal. Gitarristen Brian Jones höll på att drunkna i sina egna drogdimmor och frystes ut av Jagger och Richards. 

Innan bandmedlemmarna ens hade hunnit fylla 25 år så var känslan att det kanske rörde sig om ett gäng föredettingar. 

Bandet bestämde sig för att gå tillbaka till rötterna. Man spelar in country, blues och soul men började också experimentera med sambarytmer och instrument från Asien, Sydamerika och Asien. Här inleds bandets verkliga storhetstid.

Sympathy for the Devil och Street Fighting Man blev enorma radiohits, Keith Richards tog kontroll över bandets musik, och det är med albumet Beggars Banquet som Stones går från ett 60-talsband i mängden till att bli allmänt kända under smeknamnet The greatest rock’n’roll band in the world

Hur firar man allt detta då? Bandet bjöd in den nyfikna pressen till anrika boutiquehotellet The Gore i South Kensington för en sjurätters middag i elisabetansk stil. Mot slutet av serveringarna tröttnade Mick Jagger på att sitta still och kastade med ett stort leende en paj i ansiktet på bandkollegan Brian Jones. Trots kollegornas ansträngda relation verkade det ha gjort susen för Jones humör, som hakade på. Ett tårtkrig utbröt.

Samtidigt som pajer och tårtor flög runt lyx­hotellet passade Stones-medlemmarna på att mula inbjudna skivbolagsbossar med gräddtårta för att de vägrat låta bandet ha en smutsig toalett på skivomslaget.        •

Under 2023 fyller ”Beggars Banquet” 50 år. Under året beräknas bandet ge sig ut på ytterligare en världsturné. 

Välartade musikanter på lyxhotell 1968. Foto: Getty Images
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-12-28 10:53