Hoppa till innehåll

Investera i whisky – världens första reglerade whiskyfond är svensk

Andreas Grube

Whisky är mer än gott i glaset – det går även att tjäna storkovan på det flytande guldet. Vill du också ha en del av kakan? Så kommer du igång!

Whiskyförsäljningen är det snabbast växande segmentet på den globala spritmarknaden, och ingenting talar i dagsläget för att det upphettade läget ska svalna av. Snarare tvärtom.

Om man tittar det så kallade RW Apex 1000 – ett whiskyindex som följer de 1 000 mest värdefulla whiskysorterna på andrahandsmarknaden – kan man läsa att whisky under åren 2013-2016 haft en årlig värdeökning på 31 procent. Jämför det med OMX Stockholm som under samma period sett en årlig ökning på 8,5 procent, så är det lätt att påstå att whisky är en bra investering.

Men hur gör man då?

Tja, lite pengar i plånboken från start är såklart bra att ha. Plus en jäkla massa tid och kunskap. Framför allt är det så kallade ”rare whisky”, alltså limiterade utgåvor och andra specialsläpp, som går bäst över tid. För att hitta dem behöver du antingen ett bra kontaktnät eller hålla en regelbunden koll på auktioner och hemsidor för att se vad som är på gång.

Rare Whisky 101 är en bra sida att börja med, där finns gott om fakta och siffror att grotta ner sig i. Även The Whisky Exchange är en bra instegssida, även om den mest handlar om förstahandssläpp (men det är ju en bra början!)

Men om man inte orkar eller har tid då att bli whiskysamlarnörd på heltid då? Jodå, det finns lösningar för dig med.

Antingen kan du joina en whiskyklubb, de ägnar sig ibland också åt investeringar. Googla efter whiskyklubbar i din stad och kolla. Eller så kan du investera i en whiskyfond. Hittills har den världen varit väldigt liten och sluten, som exempelvis Whisky Investment Fund där ett 50-tal (stenrika) privata investerare gick in med motsvarande cirka 120 miljoner kronor.

En kul nyhet för oss vanliga dödliga är The Single Malt Fund: världens första reglerade whiskyfond, som riktar sig till alla whiskyälskare och som dessutom är svensk och nu noteras på Nordic Growth Market (NGM).

– Vi är en ”folkfond” som riktar sig till allmänheten. Dessutom är det en reglerad fond, vilket vi är först i världen med när det gäller whisky. Transparens, kvalitet och kontroll är en grundpelare, säger entreprenören och grundaren Christian Svantesson.

Fondens operativa verksamhet ligger på Irland och minsta belopp att investera är 1 000 euro. Teckningstiden pågår från 16 januari till 16 februari, och målet är att få in som mest 25 miljoner euro, alltså ungefär en kvarts miljard kronor.

Christian Svantesson fick idén under ett besök på Islay för något år sedan,

– Fonden kommer framför allt investera i limited och rare whisky, eftersom det är de segment som historiskt sett gått bäst. Dessutom är det segment där själva utbudet av produkter över tid hela tiden minskar, i och med att flaskor konsumeras. Det gör i sin tur att efterfrågan ökar ännu kraftigare, säger Svantesson.

Som bonus kommer investerarna också att ges förtur att köpa de rariteter som fonden säljer vidare, innan de släpps på den öppna marknaden.

– Försäljning kommer såklart att ske till marknadspris, men eftersom en del whisky är väldigt svår att få tag på tror vi att det kan vara en positiv grej för investerarna, säger Christian.

Läs mer om The Single Malt Fund här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.