17 fakta om whisky alla whiskydrickare bör ha koll på

Visste du att någon betalat 5,5 miljoner för en flaska whisky, hur länge du kan spara en öppnad flaska eller när du ska fira whiskyns dag? Dags att lära sig!

1. Destillationsprocessen – den mest centrala och grundläggande processen i whiskyproduktionen – sägs ha uppfunnits i Mesopotamien för ungefär fyra tusen år sedan.
2. Tidigaste gången i ”modern” tid som whisky nämns i skrift är 1494 i Skottland.
3. Whisky kan stavas på två olika sätt: ”whisky” används framför allt i Skottland, Japan och Kanada, ”whiskey” på Irland och större delen av övriga världen.
4. Ordet whisky kommer från gaeliskans uisce beatha, vilket betyder livets vatten.
5. Skotsk whisky destilleras två gånger. Irländsk whiskey destilleras tre gånger, vilket ger den irländska varianten en lenare och mjukare stil.
6. En öppnad flaska whisky håller sig fräsch i ungefär 1-2 år.

7. Whiskyn är från början helt genomskinlig. Färgen kommer från lång lagring på ekfat (eller, om det är en billig whiskysort, från karamellfärg). Även mycket av smakerna kommer från träfaten.
8. Ungefär 4 procent av all whisky som lagras på ekfat dunstar bort, något som brukar kallas Angel’s Share (vilket ungefär kan översättas med änglarnas ranson)
7 saker som passar bra att äta till whisky
9. 9 av 10 single malt whiskys kommer från Skottland.
10. Författaren Mark Twain ligger bakom ett av de mest vida spridda whiskycitaten genom tiderna: ”Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough”. Amen till det!
11. Whisky är extremt tåligt mot kyla. 2011 hittades på Antarktis en låda Mackinlays från 1897 som blivit kvar efter en polarexpedition. Trots kontinentens 30 minusgrader hade whiskyn inte frusit.
12. World Whisky Day firas varje år en lördag i mitten av maj. 2018 är det den 19 maj som gäller.

13. Den dyraste flaskan whisky som någonsin sålts är den exklusiva M från Macallan. På en auktion i Hong Kong såldes en flaska för motsvarande 5,5 miljoner svenska kronor. Visst, flaskan innehöll sex liter, men ändå.
14. Cirka 2 500 flaskor skotsk whisky exporteras – varje minut. Det innebär en intäkt på ungefär 1 800 kronor i sekunden till den skotska staten.
15. Skotsk whisky måste hålla en alkoholhalt på minst 40 procent.
16. Skotsk whisky måste lagras minst tre år på fat. Ofta lagras whiskyn betydligt längre.
17. Tabasco och whisky går hand i hand: Den berömda såsen lagras på ekfat som tidigare innehållit whisky.