Annons

Tiggare i Stockholm gav bort biljetter till opera – tusentals gick bara förbi

Till premiären av ”Förklädd gud” fick EU-migranter möjligheten att skänka två gratisbiljetter till förbipasserande människor på Stockholms gator. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Sofia Börjesson
Tiggare i Stockholm gav bort biljetter till opera – tusentals gick bara förbi

Foto: Folkoperan

Foto: Folkoperan/Georg Bungard

Den 21 januari kunde man, i vanlig ordning, se tiggare sitta utanför mataffärer, vid tunnelbanor och på torg i Stockholm. Den enda skillnaden var att deras skyltar bar ett annat budskap än det vi är vana vid. På Lilianas skylt kunde man till exempel läsa:

Annons

”Jag antar att ingen kommer att läsa det här, men i februari kommer jag att vara med i Förklädd gud på Folkoperan och jag vill ge dig två gratisbiljetter som tack för att du ser mig.”

Gilla Cafe.se på Facebook
Foto: Georg Bungard

Foto: Georg Bungard

Hon och nio andra EU-migranter försökte fånga stockholmarnas uppmärksamhet i tolv timmar, men de hade så gott som kunnat vara osynliga. Till slut var det dock en man som stannade till och läste skylten, och två biljetter kunde ges bort, enligt Folkoperan. Experimentet filmades med dold kamera.

– Vi ville göra något som skulle få folk att öppna upp ögonen för problemet. I Förklädd gud vill vi ge folk en chans att se och lära känna de personer som vi osynliggjort i vårt samhälle, säger Mellika Melouani Melani, konstnärlig chef på Folkoperan, i ett pressmeddelande.

Se filmen här:

Flera EU-migranter medverkar i Förklädd gud – synliggör de osynliga som har premiär den 15 februari i Stockholm. I föreställningen medverkar även Björn Kjellman, Lill Lindfors och Astrid Assefa.

Förklädd gud handlar om guden Apollon som får straffet att vandra förklädd bland människor på jorden under ett års tid. I ett pressmeddelande skriver Folkoperan att de genom föreställningen försöker se människan bakom den yttre skepnaden. Kan vem som helst vara den inkarnerade guden?

Utdrag från dikten Förklädd gud:

Än vandrar gudar över denna jord.
En av dem sitter kanske vid ditt bord.

Tro ej att någonsin en gud kan dö.
Han går förbi dig, men din blick är slö.

Föreställningen pågår till och med den 26 mars.

För ett par år sedan gjorde Sverigedemokraterna en uppmärksammad kampanj om tiggare, Cafés David Sundin skrev en krönika om det som du kan läsa här. Och du har väl inte missat Björn Werners kloka ord om nazism och demokrati? Här kan du läsa artikeln.

Annons

Dela (78)
Tweeta

Annons


Laddar