Hoppa till innehåll

”Demokrati spelar faktiskt en jävla stor roll”

Björn Werner

Meningar som att ”Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen” och ”demokrati är viktigt” tappar sin betydelse om vi säger dem för många gånger, skriver Cafés Björn Werner.

jimmieakesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en partiledarduell i TV4. Cafés Björn Werner påminner om varför demokrati är viktigt.

Läs detta för dig själv, klart och tydligt: Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. 

Märker du? Hur språket förlorar sin innebörd? Det blir så, när man säger något tillräckligt många gånger. Orden blir till en ramsa, en rytm utan innehåll. Så har det blivit också med den här meningen. Innebörden av att Sverigedemokraterna är ett parti som har sina rötter i nazismen har försvunnit genom upprepandet. Men så är det. Och det spelar faktiskt en jävla roll.

Det betyder nämligen att ett parti som har sin grund i ett politiskt parti som så fort de fick chansen avvecklade alla former av demokrati nu sakta men säkert håller på att släppas in i mitten av den av Moderaterna. Antidemokrater i demokratin. Det spelar faktiskt en jävla roll.

Varför? För att demokrati är viktigt.

Där har vi en annan mening som vi hört så många gånger att det inte betyder något längre. ”Demokrati är viktigt”. Trots det är den det. För demokrati är inte bara rätten att gå och rösta i val vart fjärde år. Utan en rad andra rättigheter spelar faktiskt inte rätten att rösta någon roll alls. Som rätten att organisera sig. Rätten att säga och tycka vad man vill utan att staten ingriper. Rätten att utöva vilken religion man vill utan att bli diskriminerad. Rätten att ha vilken sexualitet man vill. Kort sagt, rätten att vara sin egen människa.

Det innebär också att demokrati inte bara innebär vad 50 procent i landet råkar tycka vid ett givet tillfälle. Om 50 procent av landets befolkning tycker att man ska inskränka yttrandefriheten, förbjuda religioner, förbjuda rätten att organisera sig. Då är landet inte längre en fungerande demokrati, precis som Polen, Ungern och USA nu i olika hastighet rör sig i riktning mot att sluta vara fungerande demokratier.

Så nu säger vi det igen. Bara en gång nu, lyssna på varje ord. Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen.  Demokrati är viktigt.

Övriga partier måste nu lägga sina konflikter åt sidan

Två meningar som betyder allt. Att ett parti som i sitt DNA och sina dagliga uttalanden och handlingar öppet står för att de vill avveckla demokratiska rättigheter. Att Moderaterna är villiga att hjälpa till i den här förändringen. Att hastigheten mot att Sverige ska sluta vara en fungerande demokrati just har ökat. Alltså, på riktigt.

Det betyder också att övriga partier i riksdagen också nu måste lägga konflikter om vems skatter och avdrag som är bäst åt sidan. Samarbeta över blockgränserna, från höger till vänster. Socialdemokraterna får svälja drömmar om högre skatter. Centerpartiet får släppa drömmar om låga löner. Det finns helt enkelt viktigare frågor nu. Nämligen detta:

Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Demokrati är viktigt.

Björn Werner är forskare och journalist, han skriver om politik för Café. 

Mer Björn Werner

”Sluta kalla SD-väljarna för faktaresistenta”

”Svenskarna skulle aldrig klara av ett dåd som det i Berlin”

”H&M, Åhléns och andra PK-företag har fattat vad det handlar om”

”Södermalmshipsters är ingen elit”

”Det är inte läge att kasta sten, då är du också Donald Trump”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.