10 blockbusters som ingen minns

Inom film är ekonomisk succé inte alltid detsamma som kulturellt avtryck. Här är tio framgångsrika filmer som tyvärr inte en enda människa kommer ihåg.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-08-08 14:25  |  Lästid: 2 minuter

1. Clash of the Titans (2010)

Känner man till något överhuvudtaget från den här så är det när Liam Neeson vrålar “RELEASE THE KRAKEN”, men har man tur har inte heller det fäst sig. Den här drog in närmare 500 miljoner dollar, men har inte etsat sig fast i någons minne.

2. The Great Wall (2016)

En monsterfilm som utspelar sig i anslutning till den kinesiska muren. Matt Damon, Willem Dafoe och Pedro Pascal i stora roller. Mer än 300 miljoner i intäkter. Trots det är den här filmens kulturella avtryck lika med noll.

3. Solo: A Star Wars Story (2018)

Den minst ihågkomna Star Wars-filmen någonsin. Lyckligtvis fick huvudrollsinnehavaren Alden Ehrenreich ordentlig upprättelse i bioaktuella Oppenheimer.

4. Pirates of the Carribean: Dead Men Tell No Tales (2017)

Nästan ingen känner till att sex år efter den tredje sjörövarfilmen dök en fjärde upp. Det är otroligt konstigt hur bortglömd denna är, när den drog in makalösa 800 miljoner dollar. Ny forskning kan dock påvisa att detta beror på att filmen inte är så himla bra.

5. Alien: Covenant (2017)

Det är verkligen ingen dålig film, men man blir alltid överraskad över dess existens när man scrollar igenom streamingtjänsterna. Tänk att Prometheus fick en uppföljare alltså. Vilket mirakel.

6. Bad Boys for Life (2020)

Visstfan, det kom ju en tredje Bad Boys precis innan pandemin. Som tydligen fick rätt bra kritik och som drog in mer än 400 miljoner dollar. Varför kommer egentligen ingen ihåg den?

7. The Cloverfield Paradox (2018)

Den första Cloverfield var en hypad found footage-skräckis. Den andra ett extremt välspelat kammarspel med John Goodman. Den tredje... finns också, tydligen.

8. Alice i Underlandet (2010)

Tim Burtons tolkning av den psykedeliska sagan hade så mycket som talade för sig. Källmaterialet, Johnny Depp. Helena Bonham Carter. Och den gick extremt bra. Alice i Underlandet från 2010 drog in över en miljard dollar. EN MILJARD. Men varför pratar ingen någonsin om den?

9. Jumper (2008)

Drog in 225 miljoner dollar, vilket var tre gånger filmens budget. Stoltserade med Hayden Christensen direkt från Star Wars och Rachel Bilson med omtyckta serien OC på meritlistan. Trots det känner du garanterat ingen i världen som sett den.

10. Maze Runner (2014)

En av hundra dystopiska ungdomsfilmer i svallvågorna efter Hungerspelen som kammade hem nästan 350 miljoner dollar - tio gånger sin egen budget. En ekonomisk braksuccé. Trots det är det kulturella avtrycket... blygsamt. Det var längesedan man såg en person med en Maze Runner-tröja där ute.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-09 07:58