Annons

T A C K  T I L L  S P O N S O R E R N A


 

Logga-UNIBET     Logga-SONOS

Logga-VIAPLAY         Logga-SCANDIC ANGLAIS         Logga-CASK

Logga-PS4        Logga-Heiniken        Logga-101

 

Halvnakna ”grid girls” förbjuds inom Formel 1

Den närmare 70 år gamla traditionen med lättklädda tjejer vid start och prisutdelning under Formel 1-tävlingar är härmed slut.

Joel Linde
Foto IBL
Halvnakna

Sportfantaster är vana att se lättklädda kvinnor presentera atleter, dela ut priser och hålla i pausunderhållning, men är den typen av ojämställda roller verkligen förenliga med vår tid?

Den frågan har man ställt sig inom racingsporten Formel 1, efter att påtryckningar och opinion har förts i flera år. Men som väntat har det också funnits ett motstånd, bland annat från förarna själva.

Annons

Red Bulls förare, Max Verstappen, sa att ”grid-tjejerna måste vara kvar”, och han fick medhåll från tysken Nico Hulkenberg som sa att ”det vore synd att plocka bort ögongodiset från startlinjen”.

Gilla Cafe.se på Facebook

Men nu har beslutet ändå fallit – från och med säsongsstarten 2018 är det slut med de halvnakna tjejerna, så kallade ”grid girls”.

– Det senaste året har vi tittat på flertalet områden som vi känner behöver uppdateras så att vi kan ligga mer i linje med vår vision för den här fantastiska sporten, meddelar marknadschefen för Formel 1, Sean Bratches, i ett pressmeddelande.

– Även om traditionen med att anställa grid girls har varit en kärna i Formel 1 Grand Prix i årtionden, känner vi att den traditionen inte stämmer överens med våra värderingar och tydligt går tvärt emot det moderna samhällets normer. Vi tycker inte utövandet är lämpligt eller relevant för Formel 1 eller dess fans, gamla som nya, världen över.

Nu återstår att se om samma beslut kommer fattas inom exempelvis kampsport och ishockey.

En så kallad ”ring girl” presenterar vilken rond som ska påbörjas i en boxningsmatch.

En cheerleader skottar snö under ett så kallat Power Break, i ryska ligan KHL. Samma tradition finns även bland annat i amerikanska NHL.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons

Dela (113)
Tweeta

Annons


Laddar