Galen Halloween i Japan: Tokyorapporten del 2

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2012-10-30 12:20  |  Lästid: 4 minuter


Caféläsaren Hans Wilmer Ångman blev den lycklige vinnaren när Café och NN07 ordnade en tävling med en Tokyoresa som förstapris. I hans andra rapport får vi bland annat stifta bekantskap med ett Halloweenrusigt Japan, kabukiteater och världens bästa sushi.

* * *

Tack vare vår förnämlige reseledare Lincoln och NN07 så har vi under de ytterligare dagar som passerat haft ett minst lika späckat som underhållande schema. Vi har också haft den stora turen att få bekanta oss med Tokyo med hjälp av en vän till en vän till en bekant till en affärskontakt som guidat oss. Detta rekommenderas varmt vid kortare besök för att ändå kunna hitta stadens smultronställen.

När jag lämnade er så var vi på väg till Kyubey som anses vara en av världens bästa sushirestauranger och efter besöket så är jag beredd att hålla med. Bara att få kalla sig sushikock i Japan kräver en 7-årig utbildning och att till slut få ett jobb på Kyubey är löjligt svårt – så ni kan ju föreställa er nivån på dessa anrättningar. En noga utvald variation av fisk, musslor, sjögräs, sjötunga, wasabi med tillhörande drycker gjorde denna kväll till ett kulinariskt äventyr som jag sent kommer glömma.


Två bilder från en av världens bästa sushirestauranger.

* * *

Ändå hade dag tre inga problem att följa upp detta. Under dagen fick vi sällskap av Toshiyuki som tog oss med till det kejserliga palatset i hjärtat av Tokyo som ständigt påminner om svunna tider. Ett fenomen som ytterligare bidrar till den uppsjö av totala kontraster som staden rymmer. Själva palatset är dock bara öppet för allmänheten två dagar under året, den 23 december (kejsarens födelsedag) och den 2 januari (nyår).

Då fokus låg på traditionellt japanskt under denna dag fick vi även se kabukiteater och besöka ett konstmuseum (med fotoförbud). Rundturen avslutades med en vandring nerför paradgatan i Harajuku för att få se Japans tweens, som kallas ”kawaii”, en helt annan men inte desto mindre fascinerande kulturyttring.

Dagen avslutades under ledning av Chiaki som tog oss med till Otoko Dojo där servitörerna sjöng ikapp och sedan ut i Shibuya där mängden utklädda människor på väg till Halloweenparty per kvadratmeter nog aldrig varit större. På det hela taget en helt galen och väldigt rolig upplevelse. Innan kvällen var över befann sig självklart också vi på plats i den minsta bakficka till klubb vi aldrig hade kunnat hitta själva. Ett annat tips är att inte mixa Suntory whisky och sake.

Kampai,
Hans Wilmer Ångman


Caféläsaren och tävlingsvinnaren Hans på plats i Tokyo.


Väldigt mycket uppklädda stiliga äldre män i Tokyo.


Det kejserliga palatset.


Streetstyle – även för japanska turister är palatset ett populärt resmål.


Publiken under kubuki föreställningen var minst lika uppklädda som skådespelarna (som man tyvärr inte får fotografera).


Teaterns program.


Paradgatan i Harajuku.


Niels, den danske vinnaren smälter inte riktigt in i bakgrunden. 


Vår vänlige guide Toshiyuki.


Shibuya Crossing.


Celine, den norske vinnaren på våg till vår Halloweenfest.


Där ambitionsnivån var lite högre hos japanerna.


Men där den amerikanska kulturen också gjort avtryck.


Kawaii.


Fler stylish jipsters.


Det lite lugnare området Naka-Meguro.


Där vi hittade grungebaren Malmö.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-25 10:45