Träningskläderna för dig som vill se ut som ett sportproffs på 70-talet

Tidigare längdhoppsproffset Peter Häggströms klädmärke YMR Track Club är det mest 70-talsretro du kan dra på dig i träningsväg.

Joakim Almén | Foto: Josefine Bäckström  |  Publicerad 2018-11-07 11:12  |  Lästid: 3 minuter

Peter Häggström, ett känt ansikte för den friidrottsintresserade, är längdhopparen som var samtida med Mattias Sunneborn och har mängder av SM-medaljer, Finnkamper och internationella mästerskapstävlingar på meritlistan.

Peter Häggström under sin aktiva karriär som längdhoppare. Foto: SOK.
Peter Häggström under sin aktiva karriär som längdhoppare. Foto: SOK.

Efter att ha gäckats av skador la han hoppskorna på hyllan 2002 och har sen dess bland annat synts som friidrottsexpert i SVT:s sändningar. Sedan 2017 har den modeintresserade Häggström sitt eget klädmärke – YMR Track Club, döpt efter Sveriges kanske mest ikoniska friidrottsklubb IK Ymer. Märket gör träningskläder tydlig retrokänsla och för dig som tycker att det snyggaste träningsmodet gjordes på 70-talet (de kort-korta splitshortsen!) är YMR Track Clubs träningskläder det absolut snyggaste du kan hitta just nu.

YMR Track Club gör träningskläder för den som tycker att det snyggaste träningsmodet gjordes under 70-talet.

Vi blev nyfikna på YMR Track Club och hörde av oss till Peter Häggström.

Peter, jag blev överraskad att du gör Sveriges just nu snyggaste träningskläder – när började det här intresset?

– Tack! Intresset för sportkläder har jag haft så länge jag kan minnas. Jag har ju idrottat i princip hela mitt liv och samlat på mig sportmode i samband med tävlingar och läger världen över. Garderoben är med andra ord överfull hemma.

Vad har du gjort sen du avslutade din elitkarriär?

– Mycket! Jag har hunnit med en sväng inom mode och retail, jobbat som expertkommentator och programledare på SVT och även jobbat ett antal år som marknads- och informationschef på ett konsultbolag. Dessutom föreläser jag en hel del och stöttar några bolag i deras varumärkesarbete.

IK Ymer må vara friidrottens motsvarighet till längdåkningens Åsarna, men varför valde du att döpa ditt klädmärke efter en friidrottsklubb?

– Jag har alltid gillat namnet Ymer som kommer från jätten Ymer som var en riktig atlet. Namnet är också en hyllning till klubben jag tävlade för i 17 år. I samband med 100-årsdagen förra året, gav jag dem en symbolisk andel i bolaget som tack för support. Det var så YMR Track Club föddes.

Var hämtar du inspirationen från i YMR:s kläder?

– En del från klubbens 100-åriga historia och andra klassiska idrottsögonblick, men även från plagg jag samlat på mig genom åren. Detta mixas med nya influenser från helt andra sammanhang som till exempel dagens musikscen.

Vilket plagg är mest YMR Track Club?

– Det är nog våra Norr Mälarstrand Shorts. Detta är ett par klassiska splitshorts i unisex. De är superretro och är gjorda av polyester från återvunna PET-flaskor. Tyget är i bästa funktionsmaterial och är liksom vår övriga kollektion stickat i Sverige. Bak finns en ficka där man kan placera mobilen. De finns i blått, grönt och numera i en riktig favoritfärg – senapsgult.

Vilket årtionde gjordes egentligen träningskläder med högst modegrad?

– Slutet av 70-talet och tidigt 80-tal.

Vilket är DET mest ikoniska träningsplagget enligt dig?

– Jag får nog ändå säga Florence Griffith Joyners heldräkt från anklar upp till luva som hon sprang i under sina glansdagar på 80-talet. Helt galen dress, men samtidigt underbar.

Flo-Jo i sin ikoniska tracksuit under Seoul-OS 1988.
Flo-Jo i sin ikoniska tracksuit under Seoul-OS 1988.

Du, är det här bara snyggt – eller kan man verkligen träna i de här kläderna?

– Ja det går verkligen att träna. Vi jobbar stenhårt med att hitta de allra bästa kvalitéerna och skärningarna för bästa komfort och känsla under träningarna. Sedan är tanken att kläderna ska vara så snygga att man vill ha på sig kläderna även i andra sammanhang.

YMR Tack Clubs höga längdhopparstrumpor.

Slutligen: visst var du en betydligt bättre längdhoppare än Mattias Sunneborn?
– Jag får erkänna att jag var nummer två av oss över åtta meter, men jag hoppade i alla fall alltid i splitshorts, vilket är det viktigaste i sammanhanget.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 21:54