I dag är vi bra på att ställa krav på företag att erbjuda hållbara och miljövänliga alternativ till ett samhälle som vuxit sig till att bli en riktig miljöbov ur flera olika aspekter. Därför är det rimligt att lyfta fram de som faktiskt arbetar för att göra vår påverkan på miljön mindre påtaglig. Att det återvunna plagget dessutom äntligen blivit årets julklapp visar på hur angelägna vi är, åtminstone i lilla Sverige, att ändå bidra så mycket vi kan till att motverka människans påverkan på jorden.
ARKET
Inför höstkollektionen 2018 presenterade hyllade ARKET en kollektion dunjackor av återvunnet dun, Re:Down®. Jackorna erbjuds till herr, dam och barn och är som sagt gjorda på 100% återvunnet dun, och tillverkas i Ungern genom en helt kemikaliefri process, i en fabrik som får sin energi delvis från solenergi – samtidigt som allt vatten som används i processen renas och återanvänds som dricksvatten. ARKET själva menar att man bland annat tagit dun och fjädrar från sovsäckar och täcken, produkter som i vanliga fall tyvärr slängs trots att det går att återanvända materialet.
VEJA
Skotillverkarna VEJA har varit igång sedan 2005 och till sin arsenal skapar man miljövänliga skor av material från ekologiskt jordbruk. Det betyder rent krasst att kemikalier och förorenade processer har kastats bort och varje steg i tillverkningen granskas nitiskt. Att VEJA tar sitt ansvar och skapar miljövänliga men samtidigt moderiktiga skor gillar vi skarpt, eftersom det inte bara skapas för en nischad marknad – i dag är miljömedvetenhet ett socialt ansvar som ingen kan eller bör smita ifrån.
Deadwood
Svenska lädertillverkarna Deadwood släpper ingenting som inte är gjort på återvunnet läder. Själva beskriver de sin gärning som att skapa en edge hos etiskt mode, samtidigt som man vill skapa ikoniska plagg och göra så litet skadligt avtryck på vår planet som möjligt. Resultatet är svinsnygga och klassiska läderjackor som ett resultat av eftertänksamhet, medvetenhet, hållbarhet och, självklart, punk. Det som började som en vintagebutik 2012 har nu utvecklats till ett fulländat, respektabelt och framförallt högkvalitativt klädmärke med en avundsvärd medveten och hållbar ståndpunkt.
Parley x Adidas
Det var nu några år sedan som Adidas gick ut med att man gått in i ett samarbete med organisationen Parley, som bland annat arbetar med att rensa haven från överbliven plast. Genom sitt samarbete har Adidas och Parley tagit fram skor tillverkade av tråd gjord på fibrer från återvunnet plast – direkt ur havet. Så sjukt coolt och etiskt rätt, samtidigt som man bibehåller Adidas expertis inom sportskosegmentet.
YMR Track Club
Den västgötska orten Sjuhärad har under väldigt lång tid varit ett slags nav för svensk klädtillverkning – bland annat räknas tygstaden Borås till Sjuhäradsbygden. Här tillverkar YMR Track Club hållbara kläder på plats sedan i fjol, efter att Peter Häggström Lindecrantz, före detta längdhoppare och olympier, gjort en kollektion i samband med att hans gamla klubb IK Ymer fyllt 100 år. Kläderna är i första hand inspirerade av sportmodet på 70- och 80-talet, men själva menar man att de lika väl används till vardag och fest.
Tretorn
Det anrika svenska märket Tretorn har faktiskt ända sedan starten 1891 arbetat för en mer hållbar tillvaro. Själva det hållbara arbetet har man dubbat till Eco Essentials, och omfattar man annat Leftover Project (Tretorn köper överblivet material från fabriker och skapar limiterade kollektioner), Ocean-Shell (material framtaget av återvunnen polyester från fiskenät), Ghost Net Collection (också gjort på återvunna fiskenät), samt Bio Plant Jacket (kommande jacka som är 100% nedbrytningsbar och gjord på bland annat sockerrör och tapioka).