Hoppa till innehåll

Tretorn lanserar hållbar kollektion med Nigel Cabourn

Florens i juni. På herrmodemässan Pitti Uomo är vintageexperten Nigel Cabourn ett välkänt ansikte. I svenska Tretorns monter på Fortezza da Basso trängs inköpare och modejournalister från stora delar av världen för att se Cabourns senaste kollektion. “Tretorn introducerade mig för nationalparken Sarek i norra Sverige, en av Europas sista riktiga vildmarker. Jag tyckte att … Continued

Florens i juni. På herrmodemässan Pitti Uomo är vintageexperten Nigel Cabourn ett välkänt ansikte. I svenska Tretorns monter på Fortezza da Basso trängs inköpare och modejournalister från stora delar av världen för att se Cabourns senaste kollektion.
“Tretorn introducerade mig för nationalparken Sarek i norra Sverige, en av Europas sista riktiga vildmarker. Jag tyckte att Sarek med dess storslagna natur var väldigt inspirerande”, förklarar Nigel Cabourn samtidigt som han visar upp de tre olika produkterna – en jacka, ett par sneakers och en ryggsäck, samtliga tillverkade i Organic Ventile (tätvävd organisk bomull).
Han fortsätter:
”Resultatet blev att varje del av det här samarbetet bär en känsla av den plats som inspirerat den och allting görs med omsorg och respekt för miljön.”

Fredrik Ekström och Nigel Cabourn.

Tretorn, som grundades 1891 i Helsingborg, har länge jobbat målmedvetet med hållbarhetsfrågor och de senaste säsongerna har varumärket lanserat en rad nya produkter under parollen ”Eco Essentials Initiative”.
”Kärnan i Tretorn är passionen för den skandinaviska naturen och vildmarken och viljan att utforska den. Att visa omsorg för naturen har alltid varit en stor del av Tretorns DNA, och enda sedan starten har Tretorn arbetat för att ta fram skor, kläder och väskor anpassade för det skandinaviska klimatet”, förklarar Fredrik Ekström, creative director.

Vi tittar närmare på de tre Nigel Cabourn-designade produkterna:
+ ”Sarek Jacket” är baserad på designen av en expeditionsjacka från 1970-talet. Ventile-tyget gör jackan vattenavstötande samtidigt som den har hög andningsförmåga.
+ Sarek-sneakern är en fusion mellan två ikoniska Tretorn-modeller från 1960-talet, Racket och Nylite, och tillverkade i återvunnen bomull och med vulkaniserade yttersulor bestående av 30 procent naturgummi.
+ Ryggsäcken är anpassad både för vandring eller pendling till och från jobbet. Materialet är vattentätt och inuti finns många smarta fickor och fack för laptop eller outdoorutrustning.
”Vanligtvis när jag gör samarbeten med varumärken gör vi antingen kläder, skor eller accessoarer. Men med Tretorn gör vi alla tre — något jag aldrig gjort förut”, avslutar Nigel Cabourn.

Sarek Jacket av Tretorn och Nigel Cabourn, 4 800 kr.
Sarek ryggsäck, 2 700 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.