Hoppa till innehåll

Tretorns sneaker fyller 50 år – firas med 50 par specialdesignade modeller

Johan Forsberg

André 3000 har tillsammans med 50 kreatörer runtom i världen specialdesignat varsin sko. Sju av paren är designade av svenska representanter.

Nylite introducerades från början som en tennissko och bars bland annat av Björn Borg under Wimbledon 1976. Tack vare Björn Borgs ambassadörsroll kunde skon snabbt växa sig till att bli en klassiker i mannens skogarderob. Nu firar Tretorn genom att låta 50 kreatörer från olika länder få skapa en egen design på ett par Nylite White Canvas. Dessa kommer att visas upp på ComplexCon i Los Angeles 4-5 november och svenske hip-hop artisten Mwuana är en av de utvalda kreatörerna.

– Nylite är en perfekt vit canvas för kreatörer. Därför känns det otroligt spännande att se vad André 3000 tillsammans med de 50 kreatörerna kan skapa för kreativa uttryck. Givet Tretorns svenska rötter känns det såklart lite extra kul att Mwuana är en av utvalda kreatörerna, säger Fredrik Ekström, Europeisk Marketing Manager på Tretorn.

Utöver Mwuana så kommer även sex andra svenska kreatörer ta fram sin egen version av Nylite och skorna kommer att presenteras på Aplaces butik på Norrlandsgatan 11 i samband med skons 50-års fest den 5 oktober. Här är de svenska designerna:

Mwuana
Hip-hop-artist som slagit genom stort det senaste året, kanske framförallt med debutskivan Triller.

Sammy & Johnny Bennett
Hip-hopduo som släppte debutalbumet Streck tidigare i år.

Amandah Andersson
Modedesignern och illustratören står bakom varumärket Ame Awe.

Tomas Gradzki
Konstnären är en del av Cargo Collective och står bakom den omtalade idén Message in a bottle.

Third Culture Kids
Har fötts ur det som tidigare var RMH och samlar idag några av Sveriges absolut intressantaste kreatörer inom musik, konst och mode.

Ollio
Konstnären Jonathan Josefsson har tydliga rötter inom graffiti och gatukonst. Skapar bland annat mattor.

Lisa Borg
Beckmanselev med ett avantgardistiskt uttryck. Har gjort ett flertal visningar och egna projekt, bland annat ihop med Svenskt Tenn.

Hiphop-artisen Mwuana.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.