Annons

Trump utses till ”Person of the year” – men motiveringen är knappast någon hyllning

På onsdagen utsågs USA:s tillträdande president Donald Trump till "Person of the year" av tidskriften Time.

Joel Linde
Trump utses till ”Person of the year” – men motiveringen är knappast någon hyllning

Time:s redaktörer utser varje år en person (eller en idé, 2006 gick utnämningen till ”You” för att hylla alla privata innehållsskapare på nätet) till Person of the year.

Utnämningen är dock inte alltid likställt med en hyllning, den går helt enkelt till den person eller idé som haft störst inverkan på världen och nyhetsflödet under året – på gott eller ont – och mot den bakgrunden är det svårt att inte hålla med redaktörerna om årets val.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det är tydligt att personerna som får utnämningen kan vara väldigt olika typer. 1938 utsågs Adolf Hitler och året därpå var det Joseph Stalins tur – två herrar som knappast förtjänar någon hedervärd utmärkelse. Donald Trump väljer dock att se det som en ära.

– Att vara på omslaget av Time som Person of the year är en oerhörd ära, sa Trump till Time.

time trump omslag

Däremot var han inte nöjd när reportern Matt Lauer refererade till honom som tillträdande president över Amerikas splittrade stater.

– När du säger Amerikas splittrade stater – jag splittrade dem inte. De är splittrade nu, det är stor splittring. Och vi ska sätta ihop dem igen, säger han.

Hur mycket Trump än väljer att se det som än ära att få utmärkelsen måste vi ändå fråga oss om han kan vara stolt över den motivering som tidskriften ger för sitt val.

”För att ha påmint USA om att demagogi livnär sig på hopplöshet och att sanningen bara är så stark som förtroendet för dem som berättar den, för att ha bemyndigat en gömd väljarkår genom att göra deras ilska mainstream och livestreama deras rädslor, och för att ha ramat in morgondagens politiska kultur genom att demolera gårdagens, blir Donald Trump Times Person of the Year 2016.”

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar