Joe Bidens håll käften-citat har (såklart) redan blivit merch-stoff

Presidentkandidatens utspel är inte bara politiskt sprängstoff, det har även satt e-handeln på högvarv.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-10-02 15:16  |  Lästid: 2 minuter

Turerna kring president Donald Trump har varit många under den gångna veckan. Först läckte nyheten att han knappt betalat någon federal inkomstskatt under sin tid i Vita huset. Något som bland annat möjliggjorts genom avdrag på det hårresande beloppet 70 000 dollar (drygt 620 000 sek) för att hålla håret i trim under inspelningen av tv-serien The Apprentice. Sen kom presidentkandidatsdebatten mot Joe Biden, som blev en pajkastning av modell större. Trump-veckan avrundades med den smått osannolika nyheten att både Trump själv och frun Melania, testats positiva för covid-19. Ja, ovissheten och dramaturgin peggar minst sagt upp för en spännande upplösning av det kommande amerikanska presidentvalet i november.

Men, vi ska tillåta oss att inte skena i väg allt för mycket och istället stanna ett ögonblick vid presidentkandidatsdebatten som utspelade sig i tisdags i den erkända ”swing-staten” Ohio. Ett möte mellan två presidentkandidater som fått recensionen ”Den värsta presidentvalsdebatten i modern tid”.

Om det inte var tydligt innan så var det i alla fall efteråt glasklart att de två kombattanterna inte tycker särskilt bra om varandra. Genomgående under debatten var tonen hård de emellan, förolämpningar kastades ut till höger och vänster, och tills slut fick moderatorn Chris Wallace nog av Trump som ständigt avbröt Biden.

Joe Biden, vars många anhängare inför debatten varit oroade på grund av hans historiskt sett klumpiga framtoning i olika debattsammanhang, hade svårt att överhuvudtaget komma till tals, även när han själv tilldelats ordet. Och som med Wallace, skulle även den berömda bägaren rinna för Biden, när han slutligen utbrast: ”Will you shut up, man!”

Ett citat som i efterdyningarna av debatten blivit ett hett samtalsämne, inte minst på Twitter. Där har redan Bidens utspel blivit en slogan för den fortsatta demokratiska kampanjen. Och eftersom vi lever i den tid vi gör har den också redan blivit föremål för en t-shirt. Tidningen The Hill rapporterade att den officiella butiken för Bidenkampanjen till och med började sälja t-shirten redan innan debatten hunnit avslutats.

Men Biden-kampanjens anhängare är inte de enda som profiterar på presidentkandidatens hårda ord riktade mot sin ärkefiende. Näthandelsjätten Etsy var inte heller de sena med att släppa en rad olika merch-produkter som pryddes med den nya sloganen. Allt från vinglas till skyltar, kepsar, muggar och såklart en uppsjö av olika t-shirts föreställandes Trump med munkavle, Biden i pilotbrillor och så vidare. Naturligtvis finns det också en tisha som föreställer nationalklenoden Uncle Sam med uppmaningen: ”Håll käften, mannen!”

Fast det verkar inte som att folk var särskilt överraskade över den nya merch-kampanjen. Redan innan Bidens team börjat sälja tröjorna, hade Twitter hunnit svämmas över av människor som efterfrågade just den här typen av produkter. Nedan följer några exempel.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-02 15:18