Ulf Lundell: ”Både jag och Persbrandt är fucked up”

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2013-11-15 15:53  |  Lästid: 3 minuter

Ulf Lundell är högaktuell med sitt nya album Trunk, som släpps den 27 november. Café fick den första stora intervjun inför albumets release – det blev ett frispråkigt samtal om bland annat den senaste livskrisen, hur han fann kärleken igen efter 60 – och hans relation till alkohol i dag. (Tidningen finns i butik den 19 november, men är tillgängligt för iPad redan nu.)

– Jag har aldrig fest på turné numera, berättar Ulf Lundell för Cafés reporter Victor Johansson. Inte sedan 1991. Det går inte. Jag tar mitt ansvar, jag känner mig själv. Jag tror inte på att dricka alkohol under turné. Jag behöver ha kontroll.

På frågan om hur han dricker till vardags svarar Lundell:

– Aldrig till vardags. Bara vid speciella tillfällen. Och ibland ryskt som de säger. All the way out, jag tar en fylla. Jag är inte en människa som kan ta ett par glas vin till maten. Dricker jag så dricker jag, det blir ett par dagar. Sen är det bra med det.

Ulf Lundell säger sig också ha en del gemensamt med sin svärson, skådespelaren Mikael Persbrandt, som har barn med Lundells dotter Sanna.

– Vi har ringt varandra på midsommarafton. Han har varit ensam på sitt håll och jag på mitt håll. ”Skål på dig, Micke!” Två freaks som inte vill vara med i den stora familjegrunkan. Där står vi på midsommar med en telefonlur. What the hell, vi inser att vi båda är fucked up. Det är väl inget man ska få dödsstraff för? Vi orkar bara inte med det generella sättet att göra saker på.

* * *

2011 drabbades Lundell en 60-årskris som sänkte honom helt och fick honom att ställa in en turné.

Det var första gången jag fick gå-in-i-väggen-symptom. Det var sömnlöst och flipprigt. Saker som inte stämde med mig själv. Jag gick till läkare och det var inte så svårt att konstatera vad det handlade om. Jag fick diagnosen för mycket för fort. Det var både fysiskt och psykiskt. Jag var lite fucked up under den perioden. Jag fick pröjsa en halv miljon för att slippa turnera.

På Cafés fråga om vad som utlöste krisen svarar Lundell:

Jag kom till en punkt i livet där jag stannade upp och kollade på vad jag hade gjort. Jag hade en period runt min 60-årsdag när jag tyckte att allt jag gjort var skit. Det var väldigt otäckt, jag blev jävligt självkritisk, hade dödsskräck. Det är obehagligt att vända sig om och se vad man gjort och tänka: Jaha?

I dag mår Ulf Lundell, 63, mycket bättre. För Café berättar rocklegenden om sin 27 år yngre flickvän och hur de träffades.

Vi träffades av en slump. Hon skrev ett brev till mig och vi började brevväxla. Det är en mycket intelligent och konstig människa. Men cool. Jag gillade hennes brev väldigt mycket och bad henne komma och möta mig på Kastrup  och hon gjorde det. Jag lever i en bra relation i dag.

Efter 90-talets Fittstimsdebatt – där Ulf Lundell hamnade i ett storbråk efter att ett av hans brev till författaren Karolina Ramqvist publicerats i den feministiska antologin – har han i dag en helt annan syn på jämställdhetsdebatten, säger han.

Till stor del beror det på hans nuvarande flickväns bisexualitet, menar Lundell.

– Jag är ihop med en tjej som har varit gift med en tjej, säger han till Café. Så vad har jag för problem med ett könsneutralt samhälle? Att vara tillsammans med en kvinna som har vandrat den vägen är lärorikt. Jag får en slap av henne om jag är en idiot. Hon är en jättebra människa om man vill ha en lektion i samhällets idiotiska könsuppdelningar. Jag är hela tiden tillsammans med en kvinna som påtalar det för mig.

* * *

* * *

Bland yngre samtida svenska artister nämner Lundell Håkan Hellström som en favorit. Däremot finns det en stor singer-songwrter han inte har mycket till övers för.

– Lars Winnerbäck har jag svårt för. Varför ser hans omslag ut som affischen för min sommarturné 2012. Jag känner att han är en stalker, jag har en noja där.

Inte heller är Ulf Lundell sugen på att medverka i stora tv-program som Så mycket bättre eller Allsång på Skansen.

 Jag skulle aldrig passa i ett program som Så mycket bättre. Det är lite pinsamt och smärtsamt med människor som sitter 
och har trevligt runt bord. Min dag och sånt klarar jag inte av.

* * *

Läs hela den stora intervjun i nya numret av Café – och se Calle Stoltz fantastiska bilder från Lundells gård i Skåne – i butik den 19 novembermen tillgängligt för iPad redan nu.

* * *

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-18 13:19