Fitnessprofil dog av gräddsifon – nu varnar myndigheterna

Gräddsifonen exploderade och orsakade ett dödligt hjärtstillestånd.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-06-22 13:39  |  Lästid: 2 minuter

Den franska fitnessprofilen Rebecca Burger har omkommit efter att en gräddsifon exploderade nära hennes kropp. Det kommunicerade hennes familj till Rebeccas hundratusentals följare via hennes sociala kanaler. Samtidigt passar de på att varna andra för att använda liknande produkter, och de menar att det fortfarande finns många defekta patroner i omlopp.

Gräddsifoner är till för att spritsa grädde men har blivit vanliga redskap för att inhalera lustgas som ger ett kortvarigt rus. Lustgas är inte drogklassat och kan säljas lagligt i Sverige och i många andra länder.

Familjen förklarar på Instagram att det var en sådan gräddsifon som Rebecca använde när den exploderade i hennes bröst, vilket ledde till hennes död. Nu varnar de andra för att använda likadana och att defekta patroner fortfarande är i omlopp.

En gräddsifon är avsedd för ett visst antal patroner, men det går att fylla på med fler för att öka mängden gas. Om man använder fler patroner än vad som avses ökar risken för att förseglingen släpper. Det framgår dock inte hur sifonen användes vid olyckan.

Enligt fransk media dog Rebecca av hjärtstillestånd efter att sifonen exploderat mot hennes bröst. Hon fick läkarvård men hennes liv gick inte att rädda.

I Frankrike har olika grupper och organisationer också varnat för defekta förseglingar till sifonerna, vilket gör att de går sönder och skjuter ut sig i hög hastighet, skriver BBC. Mängden olyckor och varningar fick till slut landets konsumentverk att gå ut med en varning om farorna med gräddsifoner. Tidigare har människor fått sönderslagna tänder, tinnitus, frakturer och förstörda ögon i liknande olyckor.

Konsumentverket meddelar att de har ett äldre ärende om en defekt gräddsifon i Sverige.

– Det var dock inte av samma dramatiska karaktär som fallet i Frankrike, säger Konsumentverkets presschef, Hans Lundin, till Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-06-22 14:09