Netflix varnar för dokumentären om seriemördaren

Seriemördaren Ted Bundy i domstol.

De inspelade intervjubanden med seriemördaren Ted Bundy är så pass starka att Netflix nu varnar för sin egen dokumentär.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-01-27 12:36  |  Lästid: 2 minuter

Skräckthrillern Bird Box släpptes förvisso strax innan jul förra året, men det först under början av 2019 som filmen med Sandra Bullock med förbundna ögon blev en världssnackis. När Bird Box-hajpen var som störst tog Netflix till Twitter för att varna från att utföra den virala skräckleken ”Bird Box Challenge”, som folk att döma av mängden inlägg i de sociala nätverken verkligen pysslade med. Varningen bidrog med ännu mer spinn till filmen – och nu verkar Netflix använda sig av samma PR-knep igen, om man nu vill operera världen med cynismbrillorna på.

Seriemördaren Ted Bundy.
Ted Bundy mördade, våldtog och utförde nekrofili på mer än 30 kvinnor under 70-talets USA.

I fredags släpptes den omtalade dokumentären om en av USA:s värsta seriemördare genom tiderna, Ted Bundy. Den ofta beskrivet charmigt vältaliga juridikstudenten tros ha mördat över 30 kvinnor och unga flickor (han erkände 36 mord innan han avrättades 1989) mellan 1973-1978, men den riktiga siffran har aldrig kunnat fastställas. Bundy, som satte skräck i ett helt land under det seriemördartunga 70-talet, slog offret med en kofot och utförde därefter våldtäkt och nekrofili.

I nya Netflix-dokumentärserien Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes kombineras arkivfoton och, som titeln gör gällande, ljudupptagningar med Bundys egna ord, där han berättar sin historia från hans dödscell. Ett minst närgånget och drabbande porträtt. Så pass närgånget och läskigt nervkittlande att nu Netflix varnar för att se dokumentären med Ted Bundy-banden själv.

Just varningen kanske man bör ta med en nypa salt – men känslan av att lyssna på den kalkylerande Ted Bundy är verkligen isande, så tja kanske är inte den PR-genomtänkta varningspassagen i Netflix tweet helt opassande.

Till Rolling Stone säger dokumentärseriens regissör Joe Berlinger att Bundy alltid dyker upp som det första namnet när man tänker på USA:s mörka historia av seriemördare, och att han ville ”dyka ner i och första varför. Hur kunde Bundy med sin perversitet ha en närmast rockstjärnestatus?”. Han säger samtidigt att hans mål är att ge tittaren en emotionell resa av att vara inuti huvudet på Bundy. Filmmakarna insåg dock snabbt att Bundy var lite väl opålitlig som berättare, och vissa delar behövde kontextualiseras.

Seriemördaren Ted Bundy.

Some Kind of Monster-regissören Berlinger verkar ha en kraftig lockelse till just Bundy. Utöver Netflix-dokumentär om Bundy regisserar han också den kommande spelfilmen Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, där Zac Efron spelar seriemördare Bundy. Filmen har smygpremiär på den pågående Sundance-festivalen i Utah. Det återstår att se om medicinska varningstrianglar behöver klistras på filmpostern eller inte.


Dokumentärserien ”Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes” består av fyra delar och finns att streama på Netflix nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-27 12:50