Unna dig en cognac till jul – vi listar 9 bästa valen

Cafés dryckesredaktör Andreas Grube plockar fram de bästa cognacsköpen just nu – från budget via lyxigt till ett riktigt toppval.

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-12-08 12:00  |  Lästid: 2 minuter

Jag är grymt förtjust i cognac, och tycker att det är en brunsprit som har det mesta: komplexitet och djup, tillsammans med en mjuk och värmande storhet. Dessutom är det en helt perfekt dryck till jul – cognac passar prima till nötter, mörk choklad, torkad frukt och andra goda grejer man brukar ha på julbordet.

Här är mina val, från enkelt till lyxigt. För enkelhetens skull har jag plockat cognac som är enkla att få tag i på de flesta systembolag:

cognac_2
Enkelt & bra

ABK6 VSOP Single Estate (nr 86704, 349 kr). Väldigt fruktdriven med intensiva druv- och russintoner. Här finns också torkad aprikos och en del knäck.

De Luze XO Très Vielle Réserve Cognac (nr 10333, 349 kr). Tydlig pepparkryddighet från faten dominerar, tillsammans med nyanser av mandelmassa och mjölkchoklad.

Hennessy VS (nr 156, 379 kr). Klassikernas klassiker. En klockren allroundcognac som inte gör någon besviken. Okomplicerat och smarrigt för de flesta gommar.

Fer à Cheval VSOP (nr 320, 399 kr). Avrundad och mjuk med smörig doft och gott om röda äpplen, tropisk frukt, hasselnötter och nougat i smaken. Silkig munkänsla men bra kryddbett.

cognac_1
Lyxigt & gott

Baudry 1990 (nr 40406, 699 kr). Kul och lite annorlunda cognac där doft och smak domineras av söta päron, marsipan, torkade aprikoser, kanel och vanilj. Har en ganska söt framtoning, men krydda och djup växer fram i eftersmaken.

Delamain Pale & Dry (nr 137, 739 kr). En ganska stram och återhållen cognac med fokus på kryddighet, men som också bjuder på en hel del vanilj, choklad och torkade apelsinskal.

Grönstedts National Fine Champagne (nr 40449, 759 kr). En cognac för den som gillar sötsaker och muskler: Här snackar vi sirap, smörkola, vanilj, choklad, marsipan och lite torkad frukt. Kanske den mest juliga i den här line-upen.

Hennessy XO (nr 80157, 1 499 kr). En ordentligt vällagrad cognac, vilket känns i doft och smak. Fantastiskt bra djup, och med smaker av mogna röda äpplen, ekfat och torkad tropisk frukt. Eftersmaken sitter kvar i evigheter.

remy_martin_vsop_flaska
Toppvalet – alla kategorier:

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish (nr 172, 489 kr). En fullkomligt lysande cognac, som i mitt tycke har precis allt. Djup och mogen, med massor av choklad, torkade fikon och dadlar, kanel och vanilj. Mjuk och varm som en kram i vinternatten, och med en sober elegans som hos en åldrar brittisk gentleman. Dessutom till ett helt fantastiskt pris. Det givna köpet!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-08 12:01