Annons
Annons

Upphittad telefon leder till tidernas roligaste Facebook-mysterium

En kille hittade en gammal iPhone i sin bil under en reparation och när han efterlyste ägaren på Facebook startades en tråd som spred sig över ett tjugotal länder och som är helt omöjlig att sluta läsa.

Joel Linde

Alla människor älskar ett bra mysterium, det ligger liksom i vår natur att vilja lösa problem. Det är förmodligen anledningen till att den här killens bild på en gammal iPhone som hittades i hans bil ledde till en av historiens bästa Facebook-trådar.

Annons

Vi förstår att du känner en viss skepticism inför det påståendet, men då får du gärna nämna någon annan tråd som både nått en upplösning – för ja, det finns en förklaring till mysteriet – och som är sann.

Sätt dig ner, luta dig tillbaka och flyt med i historien om Alex Tom och jakten på den herrelösa iPhonen. Detta är Facebook-stalking 2.0, privat detektivarbete värdig en podcast. Det är en historia om återkallade bilar, en en-på-miljonen-träff på ett internetforum och potentiellt även en kärlekshistoria utan jämförelse.

Okej, då börjar vi.

Alex Tom, en ung man från Kalifornien, fick sin Subaru Forester ’09 återkallad eftersom det var ett fel på den airbag-modell som satt i bilen.

När mekanikerna bytte ut krockkudden gjorde de en mystisk upptäckt: I utrymmet bakom instrumentbrädet hittade de en iPhone 4s, en modell som släpptes i oktober 2011 och används av uppskattningsvis 0 personer i dag.

Men telefonen var inte Alex egen. Den var urladdad, låst och i flygplansläge. På skärmen stod det lördag den 3 januari. För att hitta den rättmätige ägaren vände han sig till Facebook med en efterlysning.

”Har du (a) åkt i min bil och (b) mystiskt förlorat en iPhone under de senaste 5 åren eller så? Jag bytte ut krockkudden på passagerarsida och då hittade de en vit iPhone 4s i utrymmet runt krockkudden. Om den här bakgrunden känns igen, hör av dig. VÄLDIGT nyfiken på att hitta ägaren.”

Uppenbarligen var detta ett mysterium som engagerade folk. De började direkt att kommentera, dela och tagga in folk, de föreslog olika teorier och blev snabbt väldigt angelägna att finna mobilens ägare.

Genast föreslog någon det uppenbara – kolla med verkstan, någon stackare med en gammal iPhone 4s måste ha tappat den där.

Nope – det hade Alex redan kollat och de försäkrade honom om att mobilen låg där när de öppnade utrymmet.

Någon annan säger, ”men är det inte den förra ägarens telefon då”, men det kunde Alex snabbt dementera – han köpte nämligen bilen redan innan iPhone 4s kom ut.

Någon ser redan nu mysteriets potential och skriver:

”Det här kan bli viralt”. Någon annan svarar, fyra dagar senare när mysteriet har lösts, ”Så här i efterhand var ditt förutseende underskattat”.

Någon annan påpekar att telefonen tror att det är januari (trots att det är april nu) och strax därefter kommer Alex Tom med några uppdateringar.

”Fler bitar av pusslet. 1. Senaste året då den 3 januari var en Lördag var 2015. 2. Den har ett AT&T sim-kort. Tack allihopa för er hjälp med att finna denna nya tidens Askungen.”

Med de tillgängliga ledtrådarna föreslår någon att mobilen förmodligen hamnade i hans bil runt nyår 2015 och att eftersom den varit i flygplansläge sedan dess har den inte kunnat uppdatera till dagens datum.

Det verkar som att gåtan kan vara på väg mot en lösning. Så, vad gjorde Alex på nyår 2015?

Svaret kom snabbt, men det verkade inte lösa gåtan.

Någon frågar sig om ingen känner igen personen på bakgrundsbilden.

Dessvärre inte.

Någon annan föreslår att Alex bör plugga in telefonen i datorn för att på så sätt få upp meddelandet ”Vill du tillåta ––– telefon att ansluta till din dator”.

I stället lyckas Alex få fram notiserna i telefonen och de visar att det var varmt den dagen mobilen senast var igång, mycket varmare än platsen Alex hade varit över nyår.

Alex ser också ett meddelande från en Bonnie via dejtingappen ”Coffee meets Bagel”, och här blir det hela riktigt intressant.

”Jag gillar ‘le petit prince’ jag är inte i Yosemite så ofta. Är du?”, skriver hon.

Här kliver något geni in och menar att formuleringen ”är inte i Yosemite så ofta” torde betyda att denna Bonnie har möjlighet att vara det, och förmodligen bor i Bay Area, alltså San Francisco med omnejd, ett par timmar bort från nationalparken Yosemite. Det ska också visa sig stämma.

Ytterligare ett femtiotal kommentarer av mer eller mindre hjälpsam karaktär trillar in – ett av de bättre råden var att göra en efterlysning på köp-och-säljsidan Craigslist, som har en avdelning för ”tappade kontakter”. Vi återkommer till det, men först kliver Alex in igen med fler nyheter.

”Jag följde Bobbys och Davids råd att komma åt den genom iTunes. Det är ‘Sully’s iPhone,’ men jag vet inte vem det är. VEM ÄR SULLY? #findsully”

Okej, så nu vet de alltså namnet på telefonens ägare men bilens ägare kan inte komma på att han känner någon vid det namnet?! Ska detta mysterium aldrig få en lösning?

Dag fyra i dramat.

Alex lämnar ett kort meddelande att han möjligtvis har lokaliserat en Sully. Folk skakar i en blandning av upphetsning, stolthet, men även sorg.

Samtidigt får de svar på annonsen de postade på Craigslist. Dejtingappens grundare har snubblat över den och lyckades, efter mycket detektivarbete från utvecklarnas sida, spåra en Sully, förkortning av Sullivan, som hade en matchning med en Bonnie. Så här skriver en representant för appen:

”Vi sökte efter en Sully som fått matchning med en Bonnie i San Francisco – ingen träff. Då breddade vi och sökte på Sullivan. Bam. Vi hittade din profil.

Sen såg jag ett support-mail från ett tag sedan som du skickade om att du hade tappat bort din telefon. Jag noterade att det mailet var kopplat till samma konto, där du var sammankopplad både med Bonnie (från Craigslist-efterlysningen) och Darlene (från ditt gamla e-mail).”

Och här får också historien sin upprinnelse. Alex Tom går för sista gången in i tråden och uppdaterar alla på vad som hänt.

Han säger alltså att han glömt bort Sully, som inte var någon nära vän, och eftersom han varit så upphakad på att telefonen försvann i bilen i januari månad missade han helt att tänka på vad han gjort under sommaren.

Folk hurrar, skrattar och skålar. Okej det vet vi inget om, men det är den generella stämningen. Och så, till sist, träder Sully fram.

Gott folk, gåtan är löst. Eller är den det…?

Detta besvarar dock inte hur mobilen hamnade i utrymmet bakom instrumentbrädet, eller varför mobilen visade 3 januari efter att den laddats upp. Därför kontaktade Huffington Post (som också nåtts av tråden) Subaru som – något förenklat – förklarade att telefonen inte låg i exakt samma utrymme som krockkudden utan att den halkat ner i någon form av annat skrymsle i anknytning till handskfacket.

Gällande datumet på displayen hoppade någon in och förklarade vad som hade hänt. När ett mobilbatteri ”dör” går det egentligen in på ett reservbatteri. På så sätt återställs den inte helt. Men när den varit död länge återställs klockan till UNIX-tid, vilket är den 1 januari 1970. Telefonen hade varit igång i tre dagar när bilden av displayen togs och därför visade den 3 januari.

Senare i tråden hör även representanter för dejtingappen av sig och berättar att de kontaktat Bonnie men ännu inte fått något svar.

Och där är vi nu…

Följ tråden här för fler roliga kommentarer och eventuella svar på var Bonnie är!

Annons

Dela (65)
TweetaLaddar