Hoppa till innehåll

8 funktioner i nya iOS 14 som kommer göra din Iphone-upplevelse betydligt bättre

Iphone iOS14-nyheter

En helt ny anpassningsbar hemskärm, en rejält förbättrad meddelandefunktion och en betydligt grönare kartdito är några av nyheterna i kommande Iphone-uppdateringen iOS 14.

Sent igår presenterade Apple genom vd:n Tim Cook och vice vd:n för Software Engineering, Craig Federighi, ett gäng nya Apple-relaterade nyheter under en innehållsspäckad konferens. Den kanske största nyheten rör hemskärmen som enligt Apple själva får den största uppdateringen någonsin. Men det var långt ifrån den enda nyheten med Apples nya operativsystem för Iphones.

Café listar de bästa nya funktionerna som kommer att göra ditt Iphone-användande några procent bättre och smidigare. Här är de 8 bästa nyheterna i Apples nya Iphone-operativsystem iOS14.

1. Ny anpassningsbar hemskärm

”iOS 14 revolutionerar de mest klassiska delarna av iPhone-upplevelsen, och allt börjar med vår största uppdatering av hemskärmen någonsin”, säger Craig Federighi i ett pressmeddelande. Stora löften och stora ord – och visst görs hemskärmen om rejält. Ikonerna får nytt utseende och du kan själva ändra storlek på widgeterna. Widgeterna ska du kunna anpassa direkt på startskärmarna där det tidigare enbart legat appikoner, något som ska göra hemskärmen till en betydligt mer informativ och flexibel historia än tidigare. Apple utlovar dessutom en mycket smidigare hantering och sortering av appar genom något de själva kallar för App Library.

2. Välkommen funktionalitetsförbättring av Apples meddelanden

Apple meddelandefunktion, eller sms-fönster om man så vill, har åtminstone gett undertecknad upphov till viss funktionalitetsrelaterad huvudvärk genom åren. Men nu verkar det som att meddelandefunktionen får en rejäl uppfräschning. Tack, Apple. Bland de nya mer användarvänliga funktionerna utlovas bland annat att man kan nåla fast ett samtal längst upp i ett meddelande, som en fastnålad tweet på Twitter. Dessutom ska det bli enklare att navigera runt i stökiga grupptrådar, där du ska kunna omnämna och svara i en tråd, ungefär som du idag kan i Facebooks Messenger. Knappast ett gigantiskt kliv för mänskligheten, men ändå en välkommen förbättring.

3. Fler Memoji-alternativ

Var den här verkligen värd en egen punkt? VISSA skulle ändå hävda det. Att göra sin egen memoji är… ganska kul. Bara ganska för att det har rått en försvårande brist av utseendemässiga alternativ för att bygga en verklighetestrogen (m)emoji-replika av sig själv. Med nya iOS lovar Apple en större mångfald i och med ytterligare frisyrer, huvudbonader – och ansiktsskydd.

4. Äntligen slipper du störiga telefonförsäljare

Ledsen för mellanrubriksclickbait. Men det är också sant – även om du inte kommer kunna förblocka och slippa telefonförsäljare helt. Med nya iOS kommer du kunna fortsätta med den aktiviteten du nu företog dig innan den där jäkla telefonförsäljaren ringde och förstörde klimaxet i din favoritlåt. Nu kommer det inkommande samtalet att komma som en notis istället för att ta över hela skärmen och avbryta ditt Spotify-spelande eller Netflix-tittande. Sjukt bra, faktiskt.

5. Smartare och bättre kartfunktioner för elbilar

Apples CarPlay får i och med nya iOS en rad nya välkomna funktioner. Mest handlar det om navigeringsförbättring, där du via Apples egna kartfunktion Maps nu ska kunna få en utstakad rutt till olika parkeringsplatser och laddningsstationer för din elbil. Dessutom ska Maps ha en funktion där den visar den väg som drar minst el.

6. Smartare och bättre kartfunktioner för cyklar och elsparkcyklar

De flesta verkar föredra Google Maps framför Apples kartfunktion, men efter Apples rustande av Maps är frågan om man inte ska ge Maps en chans igen. Förutom de nya kartfunktionerna för elbilar har Apple gett mer kärlek till cyklister som använder Maps. Vägvisaren för cykel tar hänsyn till höjdskillnad, hur trafikerad en gata är och om det finns trappor längs vägen. Dessutom erbjuder nya Maps cityguider, som enligt Apple själva ”innehåller listor, sammanställda av tillförlitliga källor, över intressanta platser att besöka i en stad.”

7. Lås upp din bil med din Iphone

Dessutom ska du kunna låsa upp din bil direkt i din Iphone. Eller ja, om du äger en BMW 5-serie av 2021 årsmodell. Det ska gå att lägga in nyckeln i din Iphones Wallet-funktion via NFC-teknik – för att sedan kunna låsa upp bilen och starta densamma genom att lägga telefonen på laddningsplattan i bilen. Låt oss hoppas att lås-upp-din-bil-med-mobil-funktionen tar sig utanför den begränsade, men säkert lyckliga, skaran av BMW 5-serien 2021-ägare. Apple själva säger att de trycker på att för att det ska bli vanligare och möjligt även i andra bilmärken och modeller. Du ska även kunna låna ut bilen genom att använda dig av en sorts delningsfunktion av den digitala bilnyckeln.

8. Ny översättningsapp

Med iOS14 introduceras en ny översättningsapp som översätter text och röst från ett tiotal olika språk såsom engelska, italienska, japanska, kinesiska och franska. Inte helt överraskande finns inte svenska med på listan ännu, men troligen kommer språkutbudet att utvidgas med tiden.

Vilka telefoner är kompatibla med iOS 14?

Nedan följer Iphone-modellerna som funkar att köra nya iOS:

 • Iphone SE‌
 • Iphone 11
 • Iphone 11 Pro
 • Iphone 11 Pro Max
 • Iphone XS
 • Iphone XS‌ Max
 • Iphone XR
 • Iphone‌ X
 • Iphone‌ 8
 • Iphone 8 Plus
 • Iphone‌ 7
 • Iphone 7 Plus
 • Iphone 6S
 • Iphone 6S Plus

När kommer iOS 14?

Apple gav inget officiellt släppdatum utöver ”den här hösten” för sitt nya Iphone-operativsystem. Tidigare iOS-uppdateringar har kommit mellan 14 och 18 september, något som känns rimligt även denna gång.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.