Upptäck Phukets lyxiga sida – här är 7 galet sköna hotell

Jens Stenberg  |  Publicerad 2015-10-20 19:54  |  Lästid: 4 minuter
hotell

Älskade, hatade Phuket.

Thailands största ö och ett av svenskarnas mest populära resmål vintertid.

Men också ett av de mest exploaterade.

Slut ögonen, tänk ”Phuket” och vips kommer bilderna av… kaos på Karon, prostitution på Patong, skräniga Bamse­klubbar, all inclusive-bufféer med kryddsvag campylobacterkyckling, svensktalande skräddare och servitörer, billiga kopior av Rolex och Ralph Lauren – alltså pretty much allt du inte vill ha omkring dig när du ska slappa bort ett par väl­förtjänta semesterveckor i solen.

Antalet svenskar som besöker Thailand har legat stadigt över 300 000 de senaste åren. De flesta av dem kommer till Phuket International Airport, som just nu byggs ut för att kunna ta emot ännu fler turister.

Länge betraktade jag själv Phuket som just en landningsbana och inget annat.

Taktiken var given: dra från flygplatsen fortast möjligt, taxi ner till hamnen på södra Phuket och så vidare ut i övärlden för en mer småskaligt genuin thailändsk upp­levelse med myggnät i sovrummet och billig Singha i soldnedgången.

Men det finns också en helt annan sida av Phuket än det inferno jag beskriver ovan. Vi kan kalla den Phuket deluxe. Lugnare stränder, lyxigare hotell, läckrare mat. Det är Phuket för den mognare och mer välbeställde resenären, för den som vill unna sig något extra någon gång ibland – eller för den som bara är lite om sig och kring sig med sina bokningar.

För det finns ju flera fördelar och smarta life hacks i att flyga till och från stora charter­mål: inga mellan­landningar, snabb transfer till hotellet och inte minst möjlig­heten att sista-minuten-fynda flyg­biljetter (och därmed lösgöra mer pengar att lägga på bättre boende). Under lågsäsong dumpas dessutom rumspriserna i regel till hälften, även på de finaste hotellen.

På de här sidorna tipsar vi om sju Phukethotell för dig som vill unna dig något extra, kanske planerar en smekmånad – eller vill runda av några veckors Robinson Crusoe-­rustikt öluffande med ett par guldkantade dagar nära flygplatsen innan hemresan.

1

Amanpuri

Stilbildande boutiquehotell på sagolika Pansea beach

Amanpuri betyder ”fridfullt ställe” på sanskrit och tro oss, de skojar inte. Hotellet ligger inbäddat i en kokos-nötsplantage som ”svävar” på en brant udde ovanför den 250 meter långa Pansea beach. Rimligen en av Thailands allra vackraste stränder och endast tillgänglig för boende på Amanpuri och grannhotellet The Surin. Det här var det första hotellet i lyx-resortkoncernen Aman, och med 27 år på nacken har Amapuris villor fått en skönt patinerad känsla – lyx med lätt skavda kanter.

Rum: Samtliga är fristående ”villor” – främst avsedda för par men så rymliga att de lätt rymmer en tvåbarnsfamilj. Och heter du typ Mark Zuckerberg finns det monster-varianter: stora egendomar med flera jättehus och pooler där du i princip får plats med alla dina Facebookvänner.

Restauranger: En asiatisk och en italiensk.

Pool: En för vuxna och en för barn – men du kommer att vilja ligga vid stranden.

Missa inte: Amanpuris afternoon tea är en orgie i färsk frukt och sinnesutvidgande sötsaker.

Läs mer, kolla priser och boka: aman.com

2

The Surin

Coolt modernt – och trivsamt tidlöst

Amanpuris yngre, coolare syskon på Pansea beach. Känt som The Chedi fram till 2010, då hotellet bytte ägare och renoverades upp till sin nuvarande look. En återkommande svensk gäst är krog- och tv-profilen Anders Timell, som hyllat The Surin på Instagram.

Rum: Hotellets sobert grå-och-vit-måladebungalows går i något slags ”Thailand möter The Hamptons”-stil – tänk takfläktar, mysiga platsbyggda soffor och träpaneler – som känns både piggt modern och trivsamt tidlös.

Restauranger: Fyra olika, med allt från förfinade thailändska specialiteter till happy hour-häng och opretentiöst krubb i strandbaren.

Pool: En syndigt svartkaklad hexagon med Andamanska havet som kuliss.

Missa inte: Att promenera längs stranden bort till Amanpuri – väl värt att gå uppför den branta stentrappan och kolla in vyn från grannhotellet även om du inte ska bo där.

Läs mer, kolla priser och boka: thesurinphuket.com

3

Angsana laguna

Femstjärnigt för fler

I ”lagunen” bröt man en gång i tiden tenn – men nu är marken sedan länge sanerad och flera flotta hotell skapar tillsammans en spektakulär resortmiljö precis bakom den långa, lugna stranden Bangtao. Angsana – som ligger mitt i lagunen – är tveklöst en lyxresort, men med en bredare mix av rum och priser. Exempelvis har charterbolaget Fritidsresor nu plockat upp hotellet i sitt Phuketutbud.

Rum: Moderniserad asiatisk stil – och allt från familjeboenden i flera etage till mindre rum för par.

Restauranger: Sju olika, med allt från klassisk thaimat och seafood till medel-havskök och grillat.

Pool: Ett 323 meter långt kanalsystem binder ihop alla pooler.

Missa inte: Hotellets beach club, Xana, serverar en krispig, saftig hamburgare – ”MFY Smoked Burger” – gjord på Wagyu-kött.

Läs mer, kolla priser och boka: angsana.com

4

Paresa

En halvtimme från flygplatsen, på Kamalas klippor, ligger Paresas 49 sviter och villor, samtliga med obruten 270-gradersvy över havet. Villorna är en modern tolkning av typisk sydthailändsk arkitektur. Ett av Phukets absolut snyggaste boenden.

Läs mer, kolla priser och boka: paresaresorts.com

5

Sri Panwa

52 villor belägna på en tropiskt grönskande kulle ovanför en privat strand på Phukets sydöstra spets – det är ingen slump att sovrummen på Sri Panwa har fönster från golv till tak. Villorna med två sovrum kan med fördel delas om ni är två par som reser ihop.

Läs mer, kolla priser och boka: sripanwa.com

6

Trisara

48 poolvillor med havsutsikt och en privat strand för hotellets gäster – allt beläget endast en kvart med bil

från Phukets flygplats. Om du följer medieparet Alex och Amanda Schulman på Instagram har du

kanske sett Trisara glimra till i din feed.

Läs mer, kolla priser och boka: trisara.com

8

Banyan tree

Det var den kinesiske hotellmagnaten Ho Kwon Ping som kom på idén att göra ett resortområde av den gamla nedlagda tenngruvan invid stranden Bangtao. 1994 byggde han Banyan Tree Phuket – och i dag består Banyan Tree-imperiet av 36 hotell i 13 länder. Originalet utmärks av vackra villor och lummiga poolområden (med en extra 40-meterspool för den som vill köra längder).

Läs mer, kolla priser och boka: banyantree.com

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 09:41