Hoppa till innehåll

Stor guide: Här är Stockholms 12 bästa spa

Vana Spa och Grand Hotels spakoncept.
Karin Wimark

Från historiska klassiker i city till japanska spa i skärgården. Café guidar till de bästa spaupplevelserna i Stockholm – perfekt för en mysig kväll, rogivande weekend eller romantisk dagsutflykt.

1. Centralbadet

Anrikt i centrala Stockholm.

Vackra salongsbadet på Centralbadet i Stockholm. Foto: Centralbadet

Centralbadet är ett av Stockholms mest klassiska spa med anor från 1904. Då var platsen ett kurbad, hälsocenter och ett av Sveriges mest moderna badhus. Idag möts man av en välbevarad oas med hundraåriga spatraditioner och moderna visioner. Koppla av på en 3500 kvadratmeter stor yta med varma och kalla pooler, en romersk bad- och bastuavdelning och förstås den klassiska simbassängen Salongsbadet. Här finns också mängder av behandlingar för den som vill lyxa till det lite extra.

Hitta hit: Centralbadet, Drottninggatan 88, 111 36 Stockholm. Läs mer här.


2. Smådalarö Gård Hotell & Spa

Avkoppling vid havet.

Välj bland pooler inomhus eller utomhus och ta sedan en kort promenad till vattnet där en bastu väntar. Foto: Smådalarö Gård Hotell & Spa

Glid runt i vita, sköna morgonrockar på den stora spaavdelningen som blickar ut över den vackra skärgårdsmiljön. Smådalarö Gård Hotell & Spa är ett av Sveriges största spahotell beläget längs ut på Smådalarö – som gjort för en romantisk skärgårdsweekend. Här finns flera utomhus- och inomhuspooler, relaxavdelning och behandlingsrum. Tar du trapporna ner till havet väntar en bastu på bryggan liksom det bräckta svalkande havet.

Hitta hit: Smådalarö Gård Hotell & Spa, Smådalarö Gård, 137 70 Dalarö. Ca 50 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


3. Djurönäset

Skärgårdsspa.

Simma i inomhuspoolen och bege dig sedan ut i oändlighetspoolen för vacker utsikt. Foto: Djurönäset
Kylig luft möter värmande pool. Foto: Djurönäset

Sjunk ner i den varma oändlighetspoolen med vacker utsikt över skärgården. Djurönäsets skärgårdsspa lockar med avkoppling i rogivande miljöer. Här kan du välja mellan flera olika sorters bastur, isdusch och inne- och utomhuspool och flera olika behandlingar.

Hitta hit: Djurnönäset, Seregårdsvägen 1 139 73 Djurhamn. Ca 45 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


4. Sturebadet

Östermalmsklassiker.

Historiskt bad i centrala Stockholm. Foto: Sturebadet

Redan 1885 stod Sturebadet färdigt med visionen att ge människor bad, motion och hälsa. Inspirationen kom från den italienska staden Venedig – mer konkret renässanspalatset Ca´Vendramin Calergi. Efter den tragiska händelsen 1985 – då badet stod i lågor – har det varsamt renoverats och öppnade på nytt i slutet av 80-talet. Idag möts man av en historisk plats med bastubad, bassänger, aromarum och varma bubbelpooler.

Hitta hit: Sturebadet, Sturegallerian 36, 114 46 Stockholm. Läs mer här.


5. Yasuragi

Japansk favorit.

Har du inte redan hört talas om den japanskinspirerade oasen i utkanten av Stockholm är det hög tid. Sedan renoveringen för några år sedan lämnar Yasuragi inte mycket till önskan. Börja resan i det japanska tvagningsrummet där belysningen är dämpad, och hörnen tillräckligt många för att du ska komma till ro och släppa taget om världen där utanför. När du är färdig med tvagningen väntar en oas av stillsamma pooler, varma källor ute bland tallskogen, bastubad med iskalla dopp, ångsaltbastu, sovbastu, lounger med te och frukt och måltider i japansk tappning.

Hitta hit: Yasuragi, Hamndalsvägen 8 132 81 Saltsjö-Boo, Stockholm. Ca 30 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


6. Coco Beach Club, Ellery Beach House

Beach Club på Lidingö.

Ladda för sommerfest på Coco Beach Club. Men även vintriga dagar är poolen uppvärmd. Foto: Ellery Beach House

Stockholms första beach Club för tankarna till Palm Springs. Ja, i alla fall enligt de själva. Här väntar fyra uppvärmda inomhus- och utomhuspooler, solsängar och en relaxavdelning med brasor. Dessutom avkopplande behandlingar och en restaurang med drinkar och mat inspirerat av Sydamerika. Vad sägs om Argentinskt BBQ och peruansk ceviche?

Hitta hit: Ellery Beach House AB Elfviks Udde 181 90 Lidingö. Ca 30 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


7. The Nest, Downtown Camper by Scandic

På höjden i city.

I centrala Stockholm hittar du spat med Stockholms läckraste bastu, som för tankarna till ett fågelbo. Foto: The Nest
Utomhuspool med trevlig vy över Stockholm. Foto: The Nest

The Nest är det perfekta stället då du vill fly från storstadshetsen för en stunds tystnad och avkoppling. Högst upp på Downtown Camper by Scandic ligger en modern och avskalad spa-avdelning. Sjunk ner i utomhuspoolen och blicka ut över Gamla stans takåsar. Slink sedan in i den spektakulära bastun som påminner om ett fågelbo och där fågelkvitter för tankarna till tropikerna. Missa inte duschhörnan med en mist-shower där det känns som att du står i ett varmt och tropiskt fuktmoln.

Hitta hit: Downtown Camper Brunkebergstorg 9, 111 51 Stockholm. Läs mer här.


8. Nordic Spa & Fitness, Grand Hôtel

Exklusivt & lyxigt.

Lyxigt och avskalat på Grand Hotels egna spa. Foto: Nordic Spa & Fitness/Grand Hotel

Njut av Grand Hotels avkopplande spaavdelning med flera olika paketerbjudanden att välja bland. Vad sägs om en spa-ritual med varma och kalla dopp, bastubad, inpackning och champagne? Eller varför inte kombinera spa-avdelningen med frukost i lyxiga Cadierbaren och en yogaklass?

Hitta hit: Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8, 111 48 Stockholm. Läs mer här.


9. Skepparholmen

Skandinaviskt i Nacka.

Bastu med utsikt finner du på Skepparholmen. Foto: Skepparholmen

En spaweekend i Nacka bjuder på avkoppling i skandinavisk anda. Kombinera med brunch, lunch, middag eller njut av ett par timmars fridfullhet efter jobbet. Här finns både inomhus- och utomhuspool, IR-bastu och vanlig torrbastu liksom en relaxavdelning.

Hitta hit: Skepparholmen Nacka, Franckes väg 132 39 Saltsjö-Boo. Ca 30 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


10. Elements spa, Clarion Hotel

Modernt på Södermalm.

Värm upp kroppen med ett yogapass för att sedan sjunka ner i en varm pool eller ångande bastu. Elements Spa är modernt spa på Södermalm som erbjuder en stunds avkoppling i stadsmiljö. Missa inte de olika behandlingarna, solterrassen eller specialerbjudanden som “Dagspa Senior” då gäster över 65 välkomnas för lunch och spa till ett förmånligt pris.

Hitta hit: Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 118 60 Stockholm. Läs mer här.


11. Vana Spa Snäckviken

Medelhavsstämning i Södertälje.

Nyöppnade Vana Spa Snäckviken är en rogivande oas. Foto: Ad Astra by Elite
Avkopplande lounger och flertalet behandlingar finns på spahotellet. Foto: Ad Astra by Elite

Nyöppnade Vana Spa Snäckviken på hotellet Ad Astra by Elite lockar med Medelhavsinspirerad stämning söder om Stockholm. Här möts du av modern och genomtänkt inredning med stora avkopplingsytor, flera olika pooler och varianter av bastur. Boka in en lavendel- och citrondoftande behandling med inspiration från Italien. Ät en smarrig napolitansk pizza på restaurangen Impasto.

Hitta hit: Ad Astra by Elite, Västra Mälarehamnen 9, 151 36 Södertälje. Ca 30 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.


12. Sturebadet Marina Tower

Där stad möter skärgård.

På Sturebadet Marina Tower kan du uppleva ett modernt Turkiskt Hamam i den historiska byggnaden Saltsjöqvarn som var en kvarn från sent 1800-tal. Idag kan du njuta av ett lyxigt spa med bassängbad, jacuzzi, ång- och torrbastu liksom badets egna Hamam där du kan testa Sturebadets Hamamritual. Kolla också in badets flera välgörande behandlingar.

Hitta hit: Sturebadet Marina Tower, Saltsjöqvarns kaj 25 131 71 Nacka. Ca 30 min med bil från centrala Stockholm. Läs mer här.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.