Ska kragen på din rock eller trenchcoat vikas upp eller inte?

Att vika upp eller inte vika upp – det är frågan när nu trenchcoaten och andra rockar plockas fram ur garderoben. Men det finns en ganska enkel och vettig regel att förhålla sig till.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-10-07 10:25  |  Lästid: 2 minuter
trenchcoat-krage

Alexander Skarsgård och spindelmannen Andrew Garfield.

Hösten är här och rockarna med den. Men hur ska man egentligen göra med kragen? Även om det bara finns två val – uppvikt eller nedvikt – så är det en fråga som alla med rock ställt sig och få kunnat bestämma sig kring.

Trenchcoaten är kanske den typ av rock där det ligger närmast till hands att vika upp kragen och plagget vars historia inleds vid första världskriget är ett av världens mest ikoniska.

trenchcoat-krage-upp-ner

Vid en snabb okulär besiktning av en soldat från första världskriget, via Humphrey Bogart i Casablanca, till Alexander Skarsgård på fest i New York tycks kragen ha en tendens att vikas upp allt mer. Men finns det några stilregler för hur man ska göra med kragen?

Daniel Lindström, modechef på Café, finns det några regler?

– Jag personligen tycker att det är snyggast med kragen nedfälld. En uppfälld krage ser lite bratigt ut, om jag får uttrycka mig så. Det föder associationer till de uppfällda kragarna på pikétröjor, något som är väldigt förknippat med brats.

Men ingen regel?

– Nej, jag är, och Café har alltid varit, emot det här med att säga åt andra vad som är rätt och fel, vad de ska ha på sig och inte ha på sig. Jag kan bidra med min personliga åsikt om vad som är snyggast och mest stilfullt, men aldrig hävda det som en regel. Vill man ha kragen uppfälld så tycker jag att man ska ha det.

Hur gör du då?

– Enda gången jag fäller upp kragen är när det regnar eller blåser, då fyller det en funktion. I övrigt håller jag kragen nere.

Låt kragen vara nedvikt såvida du inte behöver skydda dig mot vind eller regn, alltså. Eller som en person i ett forum på en amerikansk sajt om herrmode uttryckte det: “Only wear the collar popped if you’re a undercover agent in a mystery thriller.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar