Hoppa till innehåll

4 sömmar du bör sprätta bort från din nya kavaj

Joel Linde

Skräddaren ger svar på hur du ska göra med sömmarna som sitter på din nyköpta kavaj eller kostym.

Det är inte alla som är helt bekväma med att bära rock, kostym eller blazer, men för de flesta av oss kommer ändå en dag då vi måste axla manteln.

En av de vanligaste funderingarna nya kostymbärare har är vad man ska göra med alla sömmar och etiketter. Och det finns egentligen bara ett svar:

– Du måste absolut plocka bort dem, det är inte meningen att de ska vara igensydda. Så fort man köpt och börjar använda den måste man sprätta bort dem, säger skräddaren Frederik Andersen på AW Bauer i Stockholm.

Här är fyra olika sömmar som ofta förvirrar kavajbärare.

1. Slitssömmen

Refereras till som fraktsöm, slitssöm eller skyddssöm. Den håller ihop kavajens eller rockens slitsar på ryggen för att de inte ska vikas eller fastna under frakt.

– Det är något man sätter på kläder som sys på fabrik och sen packas i tusental i en container för att det inte ska pressas snett under resan.

stygn-kors-rygg-rock-kavaj

2. Etiketterna

Etiketten sitter oftast på ärmen.

– Den sitter där för att det ska vara enkelt att se vilket märke det är när de hänger i butik, det ska locka uppmärksamhet.

etikett-kavaj

3. Axelsömmen

En tjock, vit bomullstråd från kavajens krage ut till ärmen. Finns främst på mer exklusiva kavajer.

– Det är vanligt att man lägger en lös, vit bomullstråd från kragen ut till ärmen på kavajen för att härma hur man arbetar och ge sken av att det ligger en väldig mängd handarbete bakom, framförallt på mer exklusiva kavajer.

vit-trad-axel-kavaj

4. Fickorna

Fickorna sys ihop för att inget ska fastna i dem och att det inte ska falla ner smuts när de produceras eller fraktas.

– Det är vanligt att folk inte vill sprätta upp fickor för att man tror att det skulle förstöra kavajen men det är helt fel. De är igensydda bara för att det inte ska hamna smuts där under arbetet eller transporten. De sys med en gles söm och man behöver inte ens en sax för att få bort den.

stygn-ficka-kostym

Men trots att det är meningen att man ska sprätta upp fickorna går det att göra ett undantag just där, menar Cafés modechef, Daniel Lindström.

– Generellt kan man säga att alla sömmar som syns ska bort. Det som ser extra fånigt ut är ju att ha kvar etiketten på ärmen. Däremot tycker jag inte att man måste sprätta upp fickorna på en kavaj för de ska man ju ändå inte använda, då buktar de ut och det är inte snyggt. Däremot i bröstfickan kan man ju vilja ha en näsduk och fickorna på en rock ska du sprätta för de fickorna använder du. Men det bästa är att fråga i butik, det är många som är osäkra på sånt här.

Fler stiltips från Café!

10 sätt att snygga till din stil – som i princip är gratis

Ska kragen på din rock eller trenchcoat vikas upp eller inte?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.