Annons
Annons

bullerskador-oljud-ohalsosamt

Foto ovan: Richardoyork.

Buller är ohälsosamt för din kropp. Du har förmodligen redan gissat att det kan sabba hörseln – men det finns många andra sätt som buller kan gå dig upp över öronen på, och nu när bullerreglerna för nybyggda hus ändras blir frågan extra aktuell.

Annons

Bor du nära en flygplats eller bilväg, eller jobbar i en bullrig miljö? Här är några negativa hälsoeffekter som du borde känna till.

 

bullerskador-risker

 

Att man kan bli fetare av buller är kanske det mest häpnadsväckande. Men stress till följd av oljud kan alltså vara högst ohälsosamt. Karolinska institutet genomförde en studie om flygplansbuller förra året som bekräftade den bilden.

– Det finns redan klara bevis för att bullerexponering kan orsaka stress och sömnstörningar, och båda dessa tillstånd kan ge upphov till den typ av hälsoeffekter som vi studerat. Bukfetma är en riskfaktor för såväl hjärt- kärlsjukdomar som diabetes och då en stor andel av befolkningen dagligen utsätts för höga ljudnivåer från trafik och kan buller ha en större inverkan på hälsan än vad som tidigare varit känt. Sambanden behöver dock bekräftas av framtida studier, säger medicine doktor Charlotta Eriksson i ett pressmeddelande.

Annan forskning har kommit fram till samma slutsats.

 

Jonatan Loxdal 

Grafik: Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

KTH-forskare har räknat ut hur många slipsknutar det finns – det är fler än du tror

Svenskarna oroar sig för ebola – se exakt vad som händer i kroppen hos den som smittas

Vd:n för Max: ”Ibland beställer jag 10-15 hamburgare om dagen”

Annons

Dela (10)
Tweeta

Annons


Laddar