Hoppa till innehåll

Vad är ayahuasca – (förutom en låt av Veronica Maggio)?

Joakim Almén

Ayahuasca är titeln på Veronica Maggios nya singel. Men det är också något helt annat.

”Du är ayahuasca, du gör att jag vill flyga över bergen, du gör att jag ser färger.”

Så sjunger Veronica Maggio i sin nya singel Ayahuasca. Men vad är ayahuasca?

Textraden ger en ledtråd. Ayahuasca är nämligen ett hallucinogent te, gjord på en växt med samma namn, ofta i kombination med andra örter. Det kallas också yagé eller caapi och har tradionellt använts i religiösa riter av bland annat urarinafilket i Peru.

2012 rapporterade magasinet Filter att alltfler svenskar intresserat sig för drogen, som beskrevs som ”själens lian”. Bland annat artisten Loreen har använt ayahuasca under resor till Mexiko.

– Det är ingen droggrej. Man tar ayahuasca för att få tillgång till en större del av hjärnan. Allting blir så mycket tydligare för dig själv, man blir inte hög utan snarare extremt klar i knoppen. Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv, för att kunna veta om jag verkligen är på rätt väg, säger sångerskan till magasinet Elle.

Förutom några timmar av förstärkta känslointryck kan den som dricker ayahuasca även räkna med kraftiga kräkningar och diarré, vilket brukar kallas ”la purga” – reningen. Därför har ayahuasca använts medicinskt för att rena kroppen från parasiter och skadedur.

I populärkulturen blev ayahuasca känd genom dokumentären Stepping into the fire av Roberto Velez och Ross Evison. I den åker en olycklig man till New York till Perus djungler för att upptäcka både sig själv och uråldriga shamanriter.

För alla slutar inte resan lika lyckligt. När 18-årige Kyle Nolan från USA följde i filmmakarnas fotspår och sökte upp samme shaman som i filmen, slutade det med en överdos och att han begravdes i djungeln.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.