Hoppa till innehåll

15 vanliga lögner som dras under arbetsintervjun

Micheal Scott i amerikanska The Office.
Lukas Nordén

Standard att man tummar något på sanningen här och där under jobbintervjun.

Vi lär oss i en tidig ålder att ärlighet vara längst, men trots det drar vi små och vita lögner när det ibland är behövligt – som på arbetsintervjun för sitt drömjobb. Eller jaha, du kanske aldrig ljuger? Inbilla dig själv det nästa gång du ska förklara för arbetsgivaren varför du kom in två timmar sent till jobbet på grund av ”stopp i trafiken”.

Enligt Ron Friedman, en prisad socialpsykolog som har skrivit boken The Best Place To Work, ljuger hela 81 procent någon gång under sina arbetsintervjuer, men endast av den enkla anledningen att de annars inte tror att de kommer bli anställda. Alex Hattingh, som är chef på anställningsföretaget Employment Hero i Australien, menar precis som Friedman, att man ljuger och tänjer på sanningen endast för att man vill ha jobbet.

SEEK, som är Australiens största anställningsföretag, har gjort en studie i ämnet och kommit fram till att två av de vanligaste lögnerna som dras på arbetsintervjuer sker på frågorna: ”Vilka är dina svagheter?” och ”Vilka är dina fritidsintressen?”. Det dras självklart fler än två lögner på arbetsintervjuer och för att göra dig snäppet vassare och medveten har Café därför sammanställt de 15 största och vanligaste lögnerna som dras på arbetsintervjun.

Foto: Getty

1. ”Jag mår bra, hur må du?”

Innan den riktiga intervjun har startat brukar rekryteraren kallprata, vilket oftast avgör hur stämningen för resten av intervjun kommer att se ut. Det är då viktigt att se upp för frågor som ”Hur mår du?”, eftersom den som intervjuar EGENTLIGEN inte vill höra om ditt privatliv över huvud taget. Det spelar alltså ingen roll om du har haft den sämsta veckan i hela ditt liv, svaret på frågan blir alltid en pytteliten vit lögn i stil med ”Jag mår bra, hur mår du?”.

2. ”Jag är skicklig i Adobe Photoshop.”

I verkligheten har de flesta enbart successivt lyckats photoshopa bort en gigantisk finne från sin panna för en Instagrambild. Är du en av dem som använt programmet i två veckors tid under din utbildning är risken tyvärr stor för att precis ALL ”inlärd” kunskap är bortglömd vid det här laget.

3. ”Jag minns en hel del spanska från skolan.”

Självklart är det meriterande att behärska fler språk än engelska och svenska, men vem försöker du lura? Trots att du inte fick F/IG på spanskakurserna i gymnasiet är sannolikheten liten att du i dag kan bilda en fullständig mening som inte börjar med: ”Me gusta” och ”Mi llamo”.

4. ”Mitt förhållande med min tidigare chef var jättebra…”

Den här lögnen används inte enbart för att själv framstå som världens bästa medarbetare, men också för att inte framstå som att man är svår att jobba med. Skitsnack om tidigare chefer kan också indikera att du kommer göra detsamma om dina nya. Rekryteraren kan dock se igenom din någorlunda väl utförda lögn när hen inser att den senaste chefen är utesluten från dina referenser.

5. ”…Och mitt förhållande med mina arbetskollegor var ännu bättre!”

Dina förhållanden med de anställda på den tidigare arbetsplatsen kanske var helt problemfria, precis som du får det att låta, men det är faktiskt inte alltid det bästa att säga. Ibland vill rekryteraren också höra om motgångar och hinder som man mött, och att man är medveten om hur man ska hantera dem när de uppstår.

6. ”Jag jobbar gärna helger och helgdagar!”

INGEN vill väl jobba på helger när alla andra är lediga? Undantagsfallet är när de ekonomiska incitamenten är så pass fördelaktiga att det motiverar sugenhet inför helgjobb. Om du ljuger och säger att ”söndagsmorgonen” är det finaste vi har, kan du förvänta dig att bli schemalagd varje söndag framöver.

7. ”Jag överväger att lämna mitt jobb för det här verkar vara en för bra möjlighet att säga nej till.”

Anledningen till att du vill lämna ditt tidigare jobb handlar snarare om att du hamnat i dispyt med chefen eller att du vill höja lönen, vilket tyvärr inte går att säga rakt ut. I stället säger du till rekryteraren att det jobbytet är ett rimligt steg i din karriär.

8. ”Min största svaghet är…”

Självklart svarar man med en svaghet som existerar, men det är sällan den största av dem. Du kanske inte vill vara helt ärlig med att du tar 30 minuter långa toabesök varannan timme och att du har en tendens att titta på mobilen lite för ofta.

9. ”Vilken bra fråga!”

Det är sällan en bra ställd fråga. Du försöker bara vinna tid eftersom du inte har en BLEKASTE aning om vad du ska svara. Du kanske blir ställd frågan ”Berätta om tjänsten du sökt”, vilket du glömt bort då gjort flera massutskick till företaget, fast på olika avdelningar.

10. ”Jag har alltid velat jobba här!”

Utan välgjord research kan den här lögnen ha en negativ effekt. Om man säger att man ”alltid velat jobba” någonstans, men sedan inte verkar veta det lilla minsta om företaget så ser rekryteraren rakt igenom din lögn.

11. ”Om fem år ser jag mig själv jobba här!”

”Var ser du dig själv om fem år?” är en standardfråga som förekommer på majoriteten av intervjuer. Trots att alla arbetsgivare inte tar illa upp om man säger att man ser sig själv på en annan arbetsplats, så vill man inte riskera någonting så tidigt i rekryteringsprocessen. Få arbetsgivare förväntar sig att alla anställda på företaget kommer jobba kvar inom fem år.

12. ”Jag är social och älskar att jobba i grupp!”

På de flesta jobb är det vanligt förekommande att man jobbar i grupp eller i alla fall nära andra, vilket gör att din samarbetsförmåga värdesätts högt. Sen är ju frågan om du på riktigt är ”social” och ”framåt” som du påstår, eller om du endast är det med dina nära kompisar, vilket är en helt annan femma.

13. ”På min fritid intresserar jag mig för välgörenhet, upplevelseresor och… att rädda världens barn från svält”

Okej, folk kanske inte brukar ljuga SÅ mycket. Poängen är i alla fall att flera ljuger om vad de gör på sin fritid eftersom Netflix, TV-spel och klubbande inte riktigt är något som går att appliceras på tjänsten som man precis sökt.

14. ”Ja, jag har bara jobbat på …”

Varför skulle man ljuga om var man har jobbat? Är inte all erfarenhet bra erfarenhet? Jo, för dig! Inte för arbetsgivaren. Folk undviker ibland att nämna alla sina före detta arbetsplatser på grund av att de exempelvis jobbat på en arbetsplats under en väldigt kort period – säg tre veckor – eller fått sparken. De känner då att den informationen inte gynnar dem i rekryteringsprocessen.

15. ”Jag vill att arbetet ska låta mig växa som person”

Frågan ”Vad vill du ha ut av jobbet?” kan rekryteraren också ställa, vilket man inte kan vara fullständigt ärlig på då svaret givetvis skulle vara PENGAR. Man får i stället föreställa sig situationen ur arbetsgivarens perspektiv och svara något så ofattbart klyschigt att de omedelbart måste ge dig jobbet på plats.

BONUS: Falska referenser

Falska referenser är ingen lögn som dras i en intervju, det är snarare en lögn skrivet på ditt CV. Tyvärr är flera arbetsgivare medvetna om detta och därför också väldigt svåra att lura. De har gjort sin research och om din före detta chef på IKEA, eller rättare sagt din kompis Max som aldrig haft ett jobb, inte läst på så kommer samtalet inte vara i längre än två minuter innan de sett igenom referensförfalskningen.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.