Hoppa till innehåll

Svensk succé på Vans Park Series i Malmö i helgen: ”Känns helt overkligt”

Olle Arnell

Café åkte ner till skejttävlingen Vans Park Series i Malmö i helgen för att följa de svenska åkarna Karl Berglind och Oskar Rozenberg Hallberg – och de gjorde succé.

På pallen: tvåan Tom Schaar, vinnaren Alex Sorgente och svenske Karl Berglind på en fin tredjeplats.

Vans Park Series är en skejttävling där världens bästa åkare reser jorden runt på en turné som består av fem deltävlingar. Efter att ha kört deltävlingarna i Sydney och Sao Paulo var det i helgen dags för åkarna att göra upp i Malmö och Kroksbäck skatepark.

Sverige hade två deltagare med i startfältet, 17-årige Karl Berglind och 20-årige Oskar Rozenberg Hallberg. Café tog sig till tävlingen och det blev inget annat än en svensksuccé då båda åkarna placerade sig topp fem.

– Det känns helt overkligt, jag hade inte ens tänkt tanken att min helg skulle kunna sluta så här, sade Karl Berglind till Café direkt efter finalen.

Svenske Karl Berglind utför en Madonna.

Det var första gången Karl ens kvalificerade sig till finalåket i Vans Park Series och om man vid något tillfälle ska använda uttrycket ”sprudlade av lycka” så är det vid det här tillfället när Café träffar Karl direkt efter att finalen har avgjorts.

Grattis!

– Tack! Jag har gått till semifinal en gång men det här var min första final. Idag var jag var nöjd när jag kom till semifinal och att sen då dessutom få komma trea så här på hemmaplan inför alla mina vänner och min familj känns bara som en bonus.

Hur firar du ikväll?

– Haha, det vet jag inte ännu.

Det ligger ju i skejtingens DNA att man ska göra det för att det är roligt. Ser du några problem med att det numera tävlas i det?

– Nej, absolut inte. Tävlingar är sjukt tufft…fast jag har lite av en hate-and-love-relation till det. Det jobbiga är att det blir en mental press som man sätter på sig själv, men det är också otroligt roligt att skejta med de bästa i världen.

Är det någon av de andra åkarna du kollar lite extra på?

– Pedro (Barros, Brasilien, reds.anm.) kör otroligt snabb, satsar och går verkligen för det.

Den andra svenska deltagaren Oscar Rozenberg med en Frontside Ollie.

Hur kom det sig att du började skejta?

– Min pappa har surfat hela sitt liv. När vi flyttade från Stockholm till Malmö för tio år sen så tog han mig till skejtparken och sen har jag kört sedan dess.

Nästa deltävling är i Vancouver. Vad är ditt mål där?

– Det är egentligen bara att skejta och ha roligt så får jag se hur långt det räcker.

Lever du på skejtingen?

– Ja, jag kör året runt. Det är inte så mycket vila i och med att det går att åka under alla årstider, men det är det bästa jag vet. Jag är kär i sporten!

Har du någon plan för att utveckla din åkning ytterligare?

– Jag flyttar till Kalifornien så snabbt som möjligt. Jag är redan där ganska mycket, det är ju skejtmeckat och där alla de bästa bor.

Du ska bli bäst?

– Det är inte mitt mål. Jag ska bara fortsätta att köra som jag gör och ha så jävla roligt som möjligt!

Vinnaren Alex Sorgente utför en Madonna.

Grant Taylor utför en Frontside Pivot.
Karl Berglind utför en Alley Oop Indy.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.