Andreas Grube: ”Unna dig vardagslyx och knäck champagnen – det är ju ändå tisdag”

Champagne på en tisdag, en lyxig lunch eller en trerätters hemmamiddag mitt i veckan. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube slår ett slag för vardagsfirandet.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-02-28 09:37  |  Lästid: 2 minuter

Knäck den där årgångschampagnen till falukorven en gråkall februaridag.

Ni vet hur det är: man har fått en flaska champagne eller en fin flaska rött som man lagt i hyllan där hemma i väntan på ”det rätta tillfället” att korka upp.

”Vi spar den till ett riktigt speciellt tillfälle”, ”vi skålar när det där hårda projektet är i hamn” eller ”när vi har en barnfri helg, då…”

Jag själv tillhör den där skaran som är usel på att fira eller klappa mig själv på axeln även om jag planerat det under lång tid. Så många gånger jag varit inne i en hård jobbperiod som krävt långa timmar, mycket prestationsångest och höga krav så har jag sagt just så till mig själv, att när det här väl är över, då jävlar ska jag slå på stort och unna mig något riktigt trevligt, dyrt och lyxigt.

Men sen när det där projektet är över – reportagen är inlämnade, turnén är klar, skivan inspelad – så är det enda som finns kvar oftast bara en känsla av total tomhet. Kanske också förvirring och en gnutta sorg. Var det här allt? Nu då?

För min del är det oftast (varning för klyscha) resan som är målet. Det är arbetet i sig och de utmaningar, motgångar, framgångar och förlösningar som är grejen. Och så fort det är klart är det vidare mot nästa mål som gäller.

Vardagsnjut och vardagsfirande är fanimej det bästa!

Däremot har jag lärt mig att bli grymt bra på olika former av vardagsnjut, och det tycker jag alla borde satsa ännu hårdare på. Vardagsnjut och vardagsfirande är fanimej det bästa!

Knäck den där årgångschampagnen till falukorven en gråkall februaridag. Ta in på hotell i din egen stad. Laga en trerätters en vanlig vab-onsdag. Drick ett glas av den där dyra present-cognacen och somna i soffan framför Mello.

Det är så lätt att bara gå och vänta på det där speciella tillfället då man ska fira och unna sig något gott. Men vem fan vet, när tillfället väl kommer kanske vinet blivit dåligt…"Skjut upp idag det du kan göra imorrn", som en inbiten pyrotekniker-bekant göteborgskt brukar skämta.

Så, rota fram den där schyssta vinaren ikväll, eller häll upp ett litet glas av finwhiskyn.

Det är ju ändå tisdag!

Bäst just nu:

Restaurang Agnes: Kvarteskrog med hög nivå och stora ambitioner som förgyller det annars ganska karga krogutbudet på Kungsholmen i Stockholm. Dessutom en fenomenal vinlista med snälla priser.

Folk & Friends: En annan lokal favorit – en nyöppnad folkölsbar på Norrmälarstrand som sällar sig till södermalmskollegorna Bottle Shop och Folkölsbaren och sjunger folkölens gospel. Härligt!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:26