Varför är det så farligt att bestiga Mount Everest?

Mount Everest har varit omskrivet på senare tid på grund av de ovanligt många dödsfallen. Men vad är det för konkreta faror som lurar på det mytomspunna berget?

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-05-31 09:47  |  Lästid: 2 minuter

Vi är många som någon gång fantiserat om att bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Hörsägen om den 130 km långa vandringen genom piskande isvindar åtföljt av lite för stor dödsrisk får dock de flesta att tänka om, samt spendera semestern på någon solstolstät ö i medelhavet istället.

Men varför är det så hiskeligt farligt att klättra upp för detta berg? Café kikar närmare på Mount Everests faror och fördärv!

Ungefär fem procent av alla äventyrare som vandrar upp för det närmare 9 000 meter höga berget omkommer, och orsakerna är många.

Jake Gyllenhaal pustar ut på en bergknalle i filmen Everest (2015)

Hoten uppe på berget innefattar allt från laviner och orkaner till lunginflammation, infektioner och höjdsjuka. Under den senaste tiden har det dessutom kommit rapporter om en ytterligare, aningen mer oväntad, fara: trängsel. Detta kan ha varit orsaken till åtminstone nio dödsfall på Mount Everest bara i år.

Området där det formats köer omfattar toppen av berget, och kallas för Dödszonen. Detta eftersom att varje andetag man tar på den höjden enbart innehåller en tredjedel av det syret som man vanligen andas in. Vilket innebär att du bokstavligen håller på att dö när du vistas där. (Kan inte understryka detta nog: välj solstolsträngsel istället!)

Om man trots detta bestämmer sig för att bestiga världens högsta berg ska man enligt experter öva upp sin uthållighet så mycket som det bara går. Detta genom aerob träning, alltså uthållighetsövningar där mjölksyra inte är involverat. Det kanske låter skönt. Men det innebär inte bara cyklande och joggande, utan även saker som fem timmars non-stoppromenader. Inte lika bekvämt, va!

Fortfarande sugen? Då kanske priset som börjar419 000 kr får dig att tänka om.

Källa: Bustle

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-05-31 09:47