Världens 10 läskigaste platser som du kan besöka på riktigt

Dags att bygga upp rädslan inför halloween.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-10-23 12:51  |  Lästid: 5 minuter

För att du ska komma i rätt halloween-stämning listar Café tio platser som är fullt möjliga att besöka – post-pandemitider – på riktigt, om du nu vågar. Från huset som inspirerade Stephen Kings The Shining till tortyrkammare som användes under världskriget: Här är världens 10 läskigaste platser.

1. Dockön | Xochimilco, Mexico City

La Isla de las Muñecas är känt för sina (påstått) hemsökta dockor. Enligt historien (eller sägnen, om man så vill) hittade en före detta vaktmästare på ön en docka som var hemsökt av en liten flicka: en liten flicka som vaktmästaren själv inte kunde rädda henne från att drunkna.

Vaktmästare hängde sedan dockan på ett träd för att visa respekt, och fortsatte att hänga fler och fler dockor för att tillfredsställa hennes själ. 50 år senare ska mannen ha hittats död på exakt samma ställe som man hittade den lilla flickan kropp. Givetvis hävdar de boende på ön att den lilla flickans docka kommer till liv varje kväll för att spatsera runt på ön.

Även om man inte köper den levande dockstoryn är synen av tusentals dockögon som tittar på dig tillräckligt för att bli rädd och uppskruvad. Om du skulle känna för att besöka dockön när du ändå är i Mexiko ligger ön 2-4 timmars restid från fastlandet. Du hittar information hur du tar dig till ön här.

2. Villisca Axe Murder House | Iowa, USA

Ett ouppklarat yxmord i en villa som inbegriper sex mördade barn och hände för över 100 år sen. Kalla kårar? Absolut. Mordet, som senare kom att kallas "Villisca Axe Murders", inträffade 10 juni 1912 i staden Villisca i sydvästra Iowa.

Sex medlemmar ur familjen Moore, som då bodde i huset, hittades döda tillsammans med två gäster i huset. Samtliga åtta kroppar hade svåra huvudskador från en yxa. Trots en stor polisutredning i ärendet, där mängder av vittnen förhördes, kunde aldrig yxmorden klaras upp. Än idag vet ingen vad som hände kvällen 10 juni 1912.

Om du känner skräcksuget går det att besöka yxmordsvillan genom bokade turer till huset under kvällstid.

3. Loftus Hall | Irland

Loftus Hall rankas som Irlands läskigaste plats. Loftus Hall, eller Redmond Hall som den hette tidigare, är enligt lokalbefolkningen hemsökt av djävulen OCH en ung kvinnas spöke. Den spökiga historien som omger det stora Mysteriet på Greveholm-liknande slottet har det mesta man kan önska sig i skräckväg: exorcism – och mängder av spöken som besöker den övernaturligt härjade byggnaden. Hela historien om Loftus Hall berättas utförligt och duktigt här.

Givetvis går det bra att besöka spökslottet genom en guidad tur.

4. Stanley Hotel i Estes Park | Colorado, USA

Stanley Hotel är hotellet som inspirerade Stephen Kings stilbildande psykologiska skräckmästerverk The Shining (1980). Förutom att vara förebilden till The Shining sägs ha hotellet ha höga nivåer av paranormal aktivitet.

”Stanley Hotel har mängder av rum med hög paranormal aktivitet vilket inkluderar Stephen King-berömda rumssviten 217, spökjägarnas favoritrum 401, samt 407 och 428”, skriver hotellet på sin hemsida om de mer .... andliga rummen. Redrum!

5. Poveglia | Italien

I över 100 år användes Povegliaön utanför Italiens kust som en karantänstation till offer för pesten och andra svåra sjukdomar. För att förhindra spridning brändes kropparna i stora massgravar – och den som besöker i ön idag kan fortfarande hitta aska från benrester av människor.

Den pesthärjade ön gjordes 1922 om till ett mentalsjukhus, där det enligt rapporter fanns en Josef Mengele-brutal läkare som utförde hänsynslösa experiment som lobotomering på de intagna. Läkaren ska enligt historien ha tagit sitt liv genom att hoppa från ett av sjukhusets torn då han påstår sig vara besatt av andar som gjort honom bindgalen.

Mentalsjukhuset bommade igen i slutet av 60-talet och har sen dess varit övergivet. En entreprenör hade planer på att göra ön till en lyxresort, men planerna skrotades för några år sen. Vill du bege dig till den hemsökta ön får du se till att muta en lokal fiskare – det går nämligen inga officiella turistbåtar till ön då all turism är strikt förbjuden.

6. Eastern State Penitentiary | Pennsylvania, USA

Det tidigare fängelset i Philadelphia, Pennsylvania öppnade på 1820-talet och stängde i början av 1970-talet. Kommunikation mellan brottslingarna förbjöds helt: fångarna tvingades att bära tunga metallmasker som gjorde det totalt omöjligt att prata med andra fångar. Som följd av den hårda behandlingen tog många sitt liv – eller mördade andra intagna.

Gangsters som Al Capone och ”Slick Willie” Sutton har skakat Philadelphia-fängelsets berömda galler och byggnaden sägs vara gravt hemsökt till följd av alla fångar som dött i fängelset.

Det övergivna fängelset erbjuder guidade turer. Speciellt rekommenderas turerna kring halloween, som fokuserar mer på Eastern State Penitentiarys övernaturliga arv.

7. Galleries of Justice | Nottingham, England

Galleries of Justice har funnits sedan 1300-talet och var det enda stället i Storbritannien där du kunde åtalas, fällas och dömas – en rättegångsprocess från ax till limpa om man ska vara morbid. Med avrättningar, piskstraff och andra mer eller mindre brutala straffmetoder sägs mängder av själar hemsöka byggnaden. Men även samt konstiga – oförklarliga – ljud och andra typiskt övernaturliga fenomen. Besökare har också beskrivit udda dofter och bankande i väggar.

Galleries of Justice erbjuder halloween-inspirerade spökturer i ”Englands mest hemsökta byggnad”.

8. Ho Chi Minh Museum | Ho Chi Minh City, Vietnam

Byggnaden i dåvarande Saigon ägdes i början av 1900-talet av en stormrik kinesisk aristokrat och affärsman, Hua Bon Hoa. Vad är det då som är så läskigt med det då undrar den luttrade skräckläsaren kanske? Jo, byggnaden sägs vara hemsökt av själen från hans enda dotter.

Efter att ha fått flera söner men enbart en dotter försökte Hoa skicka alla sina barn för att studera utomlands – men hans dotter vägrade. Efter att sönerna lämnade försvann dottern spårlöst från huset och övernaturliga ting började att hända alltmer frekvent.

Teorierna och spekulationerna om vad som hände har varit många. Mest populär är teorin om att pappan i chock efter sin dotters död ska ha lagt hennes kropp i ett rum och behandlat henne som om hon fortfarande var vid liv.

Museet är öppet för allmänheten och har över 200 000 besökare varje år.

 9. Chibichiri Cave | Okinawa, Japan

Under andra världskriget pågick en 82 dagar lång strid i Okinawa-distriktet där över 100 000 människor förlorade livet. Amerikanerna invaderade ön och civilbefolkningen gömde sig i grottor, som till exempel Chibichiri-grottan. Civilbefolkningen hade lyssnat på år av historier och propaganda om amerikanska soldaters brutala behandling av civila – historier om amerikanska soldater som våldtog, torterade och mördade den japanska civilbefolkningen.

När de amerikanska soldaterna tillslut nådde grottan kastade de in broschyrer på japanska där de påstod att de behandlade civila respektfullt och väl – något som lokalbefolkningen inte trodde på.

Enligt historien påstås en 18-årig kvinna ha bett sin mamma att döda henne så att soldaterna inte skulle våldta henne, vilket också mamman gjorde. Den 18-åriga kvinnans död ledde till att fler föräldrar dödade sina barn – och sig själva, en självmordsexplosion inte helt olik den som hände i Jonestown 30 år senare. Enligt rapporterna dog 87 personer i grottan och man hittar fortfarande benrester på Okinawa-ön.

Det går att besöka grottan, men bara en ingång är öppen för allmänheten.

10. Old Changi Hospital | Singapore

Det gamla sjukhuset i Changi i Singapore sägs vara hemsökt av offer för japanska krigsförbrytelser. Sjukhuset byggdes av britterna under andra världskriget, men togs över av japanerna under ockupationen av Singapore 1942-1945. Sjukhuset användes också som ett fångläger för den okända kejserliga japanska militärpolisen Kempeitai. Kempetai förvandlade rummen till tortyrkammare där synnerligen brutala tortyrmetoder utfördes.

Sjukhuset föll sedan tillbaka i brittisk ägo, tills man 1975 överlät det till Singapore som hade blivit självständigt. Sjukhuset stängdes och övergavs helt 1997, och även om byggnaden är stängd för allmänheten vittnar besökare om övernaturliga ting som skrik, ljus som går av och på, skuggor, lukter och beröring från osynliga händer.

Tack till hypebae.com för inspiration.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-30 15:39