Hoppa till innehåll

10 av årets mest smakfulla krogtillskott i matmetropolen Stockholm

Fem olika bilder från Stockholms bästa nya krogar 2023.
Joel Ågren

Stockholm är utsedd till Europas gastronomiska huvudstad 2023, och det finns gott om anledningar att fira. Vi listar 10 av årets mest smakfulla krogtillskott i matmetropolen – och vad du ska äta när du väl fått bord. 

Seafood Gastro

På Bocuse d’Or-vinnaren Mathias Dahlgrens svala lyxkrog Seafood Gastro på Grand Hôtel ligger fokus, som namnet antyder, på exklusiv sjömat, eller ”akvatiska råvaror” – vilket innefattar alla sorters delikatesser som lever i, vid eller på vattnet, helst i Skandinavien. Restaurangen – som tidigare inrymt vegetariska Rutabaga och tvåstjärniga ­Matsalen – beskrivs av stjärnkocken själv som den mest exklusiva i karriären. Och så stoltserar också Seafood Gastro med Sveriges näst dyraste avsmakningsmeny: 3 500 kr per person, exklusive vinpaket. En klassisk finkrog med doft av hav som trålar efter stjärnor.

Köket rekommenderar: ”En personlig favorit är stekt piggvar med spetskål och tryffel. Exklusivt och ruskigt gott. Vildfångad piggvar är verkligen så mycket godare än odlad, bland det godaste som finns i fiskväg i vår närhet”, säger Mathias Dahlgren. 

Boka bord: mdghs.se/seafood-gastro

Kolla även in: Aira på Djurgården. 


Leijontornet

När Leijontornet första gången slog upp portarna i Gamla stan 1987 fick den Michelinprydda lyxkrogen snabbt rykte om sig som en av Stockholms bästa. 2010 stängde Leijontornets kreativa ledare Daniel Crespi ner verksamheten till förmån för kreativa krogkoncept som Djuret, Pubologi, Tweed och The Burgundy i samma, ständigt föränderliga, gastro­kvarter kring Lilla Nygatan i Gamla stan. Nu, drygt 13 år senare, gör Crespis hedonistiska vattenhål comeback. Det nynordiska köket har bytts ut mot det sydeuropeiska och lokalen har breddats till fyra våningsplan, med en drop-in-vänlig vinbar i entrén. På den ständigt föränderliga, och förvånansvärt plånboksvänliga, à la carte-menyn står väl tilltagna rätter, exklusiva råvaror och en vinlista i XXL-format, med föredömligt många fynd på glas.

Köket rekommenderar: ”Vår dubbelpanerade Cotoletta Milanese som steks superkrispig i klart smör och landar med en balja överkrämiga potatisgnocchi ’carbonara’ är
en anrättning så hedonistisk och vinvänlig att den gör alla lyckliga. I alla fall alla som älskar livet”,
säger Daniel Crespi. 

Boka bord: leijontornet.se

Kolla även in: Flickan x La Ragazza i Gamla stan.


Black Milk Gastro Bar

Michelinkrönta Aloë-duon Daniel Höglander och Niclas Jönssons tolkning av omakase, fritt översatt ”kockens val”, är en egensinnig fine dining-upp­le­velse på dryga tio serveringar, ackompanjerad av en cocktail­meny signerad Stjärtilleriets barchef Hugo Örn. Matinfluenserna drar åt det japanska hållet men med inslag av både Europa och Sydamerika. På den dagligen reviderade menyn är det de bästa rå­­varorna som styr, snarare än ett specifikt kök eller region. Hit kommer man med öppet sinne och laddat kreditkort. Missa inte Black Milk L’Osteria på övervåningen – en intim cocktailbar med höga ambitioner som även serverar smårätter med välkommen koppling till gastrobaren – och de prisvärda luncherna.

Boka bord: blackmilkgastrobar.com

Kolla även in: Salon på Hotel Villa Dagmar på Östermalm.


Gondolen 

Kroginstitutionen Gondolen siktar högt. Både bokstavligt och bildligt. I oktober nyöppnade familjen Lallerstedts klassiska landmärke efter år av omfattande ombyggnationer, denna gång i regi av driftiga krogkoncernen Svenska Brasserier. Med sitt svårslagna läge vid Katarinahuset vid Slussen, 38 meter över marken, har Gondolen, som invigdes redan 1935, hittills kanske främst förknippats med krog-Stockholms bästa utsikt och restaurangens legendariska vinlista. Ambitionen är att förvalta Gondolens anrika historia väl samtidigt som man moderniserar där det behövs. På menyn återfinns bland annat fisk med gratäng, ravioli med höstsvamp, löjromsservering med smörstekt toast och terrin och paté. Baren, som tidigare låg i anslutning till restaurangen, har flyttat upp en våning och erbjuder cocktails, enklare maträtter och stimmigt barhäng. Stjärna i kanten för året runt-öppet, från lunchdags till nattvickning. 

Köket rekommenderar: ”Löjrom med potatiskräm, brödkrutonger och lök. Får man chansen att äta en Kalixlöjromservering med sked bör man ta den”, säger Patrik Castillo, köksmästare. 

Boka bord: gondolen.se

Kolla även in: Sturehof på Östermalm.


Solen 

Prisade krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman – kända för välbesökta gastrosatsningar som Ön, Misshumasshu och flaggskeppet Adam/Albin – står för årets kanske mest hajpade restaurangöppning. Volymkrogen Solen i industrichica Slakthusområdet söder om söder hämtar inspiration från soldränkta matparadis som Los Angeles, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. Menyn med soliga rätter spretar – på ett positivt sätt – med inslag av hummus, råbiff, pitabröd med tillbehör, handgjord pasta och vedugnsgräddade pizzor, och den industriella lokalen med generöst ljusinsläpp, oversizad eldstad och 13 meter i takhöjd för tankarna till såväl L.A. som Kødbyen. 

Köket rekommenderar: ”Vår tacoservering för 2–3 personer är en klar favorit just nu: ett fullt fat med hängmörad högrev mörstekt med achiote som serveras med sotade majstortillas, tomatillosalsa, limeklyftor, rå lök, koriander och riven, torkad ricotta. En iskall öl till är en stark rekommendation”, säger Adam Dahlberg.

Boka bord: solen.se 

Kolla även in: Bar Montan i Slakthusområdet.


Rolfs Hav

Kvarterskrogsklassikern Rolfs Kök på Tegnérgatan har, med sin avslappnade atmo­sfär och jämnhöga kvalitet, blivit något av en institution i krog-Stockholm. Restaurangen, som sedan 2003 drivits av barndomspolarna Johan Jureskog och Klas ­Ljungquist, ynglade i höstas av sig när grannlokalen på Drottninggatan lägligt nog blev ledig. Den nya fisk- och skaldjurskrogen med det inte ologiska namnet Rolfs Hav har hämtat sin inspiration från anrika vattenhålet Swan Oyster Depot i San Francisco. Målbilden: en stökig fisk- och skaldjursbar med inslag av både Kalifornien och Sverige. De 18 platserna i baren går inte att boka, vilket, precis som de generösa öppettiderna, uppmuntrar till spontana besök. En annan kul detalj är brödrostarna som är utplacerade vid borden och uppmuntrar till användning. ”Här vill jag stå som gammal och hälla för stora drajor, dra rövarhistorier och busa med gäster”, säger Johan Jureskog.

Köket rekommenderar: ”Vår signaturrätt chowder: urgröpt bröd som fylls med soppa på blåmussla, pepparrot och grädde. Ett prisvärt alternativ som alltid finns på menyn. Vill du slå på stort väljer du skaldjursplatån”, säger Johan Jureskog.

Boka bord: rolfshav.se

Kolla även in: Lennart Bror & Fisk i city.


Riri

I anrika Bio Rios lokaler i Hornstull, där Indio Kitchen tidigare höll låda, återfinns numera restaurangkonceptet RiRi, döpt efter den gamla RI-biografen som huserade vid Nytorget mellan 1909 och 1961. I köket står Elias Kvarning, som bland annat arbetat på välmeriterade krogar som Fäviken och boutiquehotellet Ett hem. Den Medelhavsinspirerade menyn är i ständig förändring och beskrivs av köket själva som slarvig finmat från Sydeuropa som tillagas över öppen eld och som med fördel matchas med RiRi:s tillgängliga viner. Föredrar du att inmundiga ett grillspett i bröd och ett glas rött i biomörkret i den varsamt restaurerade biosalongen finns det anpassade middagsplatser i den bakre delen av lokalen.

Köket rekommenderar: ”Just nu är favoriten vårt spätt med marulkskind och lever som vi serverar med rödvinssky, finger­lime och hyvlad tryffel. Vi byter rätter utefter vad våra producenter ropar in från fiskeauktionen i Göteborg eller om nån bonde ska slakta en tacka eller en gris. I övrigt försöker vi jobba med råvaror som vi själva vill äta, samt vad vi hittar för grönsaker på Bredängs livs – Sveriges bästa grönsakshandel”, säger Elias Kvarning.

Boka bord: biorio.se 

Kolla även in: Bio Capitol i Vasastan.


Slipen

Agneta Greens och Magnus Eks prisade Djurgårdskrog Oaxen Krog och plånboksvänliga lillasystern Slip somnade i fjol in under odramatiska former. Verksamheten lades ut till försäljning och det stod snart klart att bagerikedjan Fabriques grundarpar Lotta och David Zetterström stod som nya ägare. Restaurangverksamheten döptes om till Slipen, efter slipskjulet som tidigare huserade i byggnaden, och finkrogssektionen Oaxen Krog byggdes om till kafé. Någon jakt på Michelinstjärnor är det med andra ord inte längre tal om. Ambitionen är snarare att skapa en tillgänglig sjökrog för ett brett klientel. Något som Slipen lyckats alldeles utmärkt med. Med generösa portioner, hög nivå på matlagning och service och en av Stockholms finaste miljöer runt den gulmålade knuten har restaurangen alla möjligheter att bli en stående favorit bland matglada Djurgårdsflanörer.

Köket rekommenderar: ”En av våra favoriter på menyn är vår steak frites som görs på högkvalitativ svensk biff och som kommer i olika tappningar beroende på säsong. Just nu serverar vi den med Café de Paris-smör, rödvinssås och pommes frites”, säger Vanna Drevstam, restaurangchef.

Boka bord: slipen.se

Kolla även in: Skippers Inn på Djurgården. 


Duvan

På hipstertäta gastropuben Duvan serveras rustika brittiska pubkrubbsklassiker som fish & chips och bangers & mash med en stor portion kärlek och fingertoppskänsla. Hit vallfärdar Södermalms coolaste kids och folktillförseln är konstant. Beställ in en Guinness eller tre och njut av det faktum att du över huvud taget fått en sittplats. ”Ett Riche Fenix för folk som inte orkar vara på Riche Fenix”, som en vän till redaktionen träffsäkert beskrev Söders nya vattenhål.

Köket rekommenderar: ”Krabban är en klar favorit som nog alltid kommer att finnas representerad på Duvans meny i någon form.”

Boka bord: duvanpub.se  

Kolla även in: Ring Katarina på Södermalm. 


Bord

Vi sörjer fortfarande Joel Åhlin och Filip Fasténs insomnade mikrokrog Agrikultur på Roslagsgatan 43. Som tur är delar lokalens nya hyresgäster kockduons högt ställda kulinariska ambitioner. Vid årsskiftet övertog den fd Fäviken-kökschefen Joel Aronsson den intima lokalen i Sibirien och döpte restaurangen till Bord, troligen efter det överdimensionerade långbordet i lokalens mitt. Här, i charmigt stökig och ständigt fullsatt kvarters­krogsmiljö, serveras à la carte-middagar och mellanrätter, men även fyrarätters lördagsluncher tillagade av väl valda råvaror i säsong. Med hög lägstanivå och en prisnivå som inte ruinerar bokar man gärna bord på Bord igen.

Köket rekommenderar: ”En rätt som hängt med sedan vi öppnade är havskräftor som vi gratinerar i vedugnen med ett Café de Paris-inspirerat smör. Fantastisk råvara, direkt tillagning och hög kvalitet rakt igenom”, säger Joel Aronsson.

Boka bord: bord.restaurant

Kolla även in: Främmat i Vasastan. 


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.